DSC_2647

Danas kada je prehrana u fokusu kao nikada ranije i kada nam proizvodjaci nude sve vise i vise navodno ljekovitih, zdravih, cudotvornih, super-namirnica, na trzistu se moze naci stotine novih dodataka prehrani od raznih sjemenki, prahova, ulja, sirupa i slicno. Medjutim postoji toliko zaboravljenih i nepravedno zapostavljenih zdravih plodova u nasem okruzenju koji jednostavno nisu popularni, a daleko su pristupacniji po cijeni ili ih cesto mozemo i sami prikupiti bez da nas nesto kosta.

Takav slucaj je sa sipkom koji se moze naci u vecini zemalja i koji je od davnina vazio za veoma zdrav plod. Ovi okruglasti plodovi crveni, narandzasti ili smedji sto zavisi od sorte su kao prvo prebogati C- vitaminom, a zanimljiv je podatak da su vise bogati C-vitaminom ako rastu u hladnijoj klimi nego toplim. Narocito je vitaminom bogata sorta Rosa canina koja ima visu koncentraciju C-vitamina od limuna ili narandzi. Zanimljivo je da se u toku drugog svjetskog rata sipak u Engleskoj koristio kao izvor vitamina za djecu u nedostatku limuna.

Pored marmelade plod sipaka se najvise koristi za caj, a kao dodatak prehrani koristi se u obliku praha koji ne sadrzi nista drugo osim samljevenog susenog ploda sipka Rosa canina koji se jednostavno moze umijesati u neku jutarnju kasu ili samo jogurt. Pored praha postoji na trzistu i ulje sjemenki iz ploda sipka koje se moze koristiti i za kozu, ali i u prehrani kao na primjer za salate ili dodatak za smoothie.

Ja jako volim sipak u domacoj marmeladi, kao i u novim tipovima marmelada od sipka na trzistu koje su zasladjene sosom od jabuka i agavom, ali i u caju od susenog ploda ili kao na fotografiji u obliku praha koji dodajem u jogurt.

DSC_2652

Koristite li dodatke prehrani?

3 odgovora na “Sipak kao dodatak prehrani”

  1. Ove godine ima jako puno šipka, kuham već treći put marmeladu,a staviti ću ga i za liker. Inače jako volim čaj i marmeladu o šipka , a ovaj prah koji ti stavljaš u jogurt nisam kod nas vidjela, nađem li ga sigurno ću i njega probati.

  2. Najzdravija prehrana se sastoji od koristenja lokalnih, sezonskih plodova ( i varijacije). Sipak volim, samo je malo nezgodan za osloboditi iz ‘oklopa’.

Komentari su onemogućeni.