DSC_3080

Kada se odlucite da servirate sir kako za vas tako za vase goste, ne zaboravite da uz sir posluzite i neki prilog kako tradicinalni kao sto je slani keks, smokve ili grozdje, tako i nesto drugacije kao neko domace slatko, neki vocni chutney tako i neki vas kreativni prilog za sta vam moze posluziti ova mala ideja sa raznovrsnim orasastim plodovima. Orasasti plodovi se slazu sa mnogim sirevima, a i mnogi sirevi imaju takodje taj cuveni “orasasti” okus. Pomijesani s medom ili nekim prirodnim sirupom orasasti plodovi slazu se odlicno sa tzv. plavim  i ostalim mekim sirevima, a ovim spojem okusa ce vasi gosti biti sigurno odusevljeni.

Ovi slatki orasasti plodovi ne moraju biti samo prilog uz sir vec mogu posluziti kao i poslastica i to u ovom slucaju zdrava.

PROCITAJ TAKODJE Kako sloziti platu sa sirom

DSC_3053

Potrebni sastojci:

  • Ljesnjaci, neslane pistacie, orasi
  • Agava sirup ili tecni med
  • Vanilija
  • Kardamoma

Postupak:

  1. Orasaste plodove sasvim lagano preprziti na suvoj tavi, tek toliko da se dobro ugriju i zamirisu, eventualno dobiju sasvim malo boje
  2. Staviti u zdjelicu i preliti tecnim medom ili agava sirupom
  3. Dodati vaniliju i samljevenu kardamomu, te promijesati

DSC_3061

DSC_3103

DSC_3064

Na fotografiji je italijanski taleggio sir zasticene kvalitete i relativno jakog okusa. Poznaje se izmedju ostalog po 4 kruga koja su utisnuta na povrsini sira, a Italijani ga vole upotrebljavati u kuhinji, jer ima dobru sposobnost topljenja u vrucim jelima. Ponekad moze dobiti plijesan po svojoj crvenkastoj povrsini koja se jednostavno odreze.

PROCITAJ TAKODJE Provola

DSC_3116

DSC_3074

Volite li sireve? Koji je vas najomiljeniji sir? Sta najcesce sluzite uz sir?

3 odgovora na “Fantasticni prilog za sir”

Komentari su onemogućeni.