Sir zbog kojeg su se sporili Francuzi i Svajcarci

Screen Shot 2015-01-01 at 16.32.34

Mont d'Or je francuski sir cijoj se sezoni raduju poznavaoci i zaljubljenici u sireve, jer se proizvodi od 15. avgusta do 15. marta, kada su krave u stalama i ne daju puno mlijeka kao kad se mogu kretati po pasnjacima sa obiljem trave i cvijeca,  a prodaje samo izmedju 10. septembra do 10. maja. Ime mu u prevodu znaci Zlatno brdo, naziv je dobio po istoimenom planinskom vrhu, a nekada su se oko njega sporili Svajcarci i Francuzi, jer se sir od davnina pravio na samoj granici dviju zemalja, podjednako i u jednoj i u drugoj. Godine 1981. Francuzi su dobili pravo da Mont d'Or zovu svojim, a 2003. Svajcarci su dobili pravo da svoj sir zovu Vacherin Mont d’Or.

Sir se cuva tri sedmice na drvenim smrekovim plocama koje mu daju specijalan okus i polijeva se slanom vodom tokom stajanja, a po tradiciji se pakuje u obruce od kore drveta i to tako da je sir uvijek malo veci od obruca, pa se na vrhu na povrsini naprave blagi talasi. Ovaj mekani, kremasti i blagi sir od kravljeg mlijeka se zapravo moze jesti kako i jeste, ali se obicno pece u rerni i servira kao topljeni sir {fondue}.

Kako se pece Mont d'OR?

  1. Sir sa obrucem staviti u posudu sa vodom da se obruc “napije” vode da ne bi gorio prilikom pecenja
  2. Povrsinu sira probosti na nekoliko mjesta u obliku krstica toliko da se probije kora
  3. U rupice usuti malo bijelog vina
  4. Staviti u rernu i peci dvadesetak minuta na 200 stepeni
  5. Pripaziti sir tokom pecenja, a pecen je kada se osjeti mekim ispod povrsine

DSC_0175

Ovaj sir se moze servirati u originalnom pakovanju, izgleda lijepo i dekorativno na stolu, a dovoljne su tek tvrde korice kruha da bi uzivali u njemu. Moze se servirati i sa stapicima  svjezeg povrca kao na primjer mrkvom, stapicima celera ili slicno.

Zelim vam ugodan i lijep prvi vikend u 2015. godini!

Nagradna igra

Jos uvijek imate vremena da ucestvujete u nagradnoj igri na Facebook stranici bloga o kojoj je bilo rijeci ovdje.

3 odgovora na “Sir zbog kojeg su se sporili Francuzi i Svajcarci”

  1. Eto, nečeg novog za mene. Ja jako volim te podatke tj. priče koje prate hranu. Bilo mi je zanimljivo čitati. Srećnu Novu godinu i puno sreće, zdravlja, ljubavi, veselja i uspeha želim ti od srca.

Komentari su onemogućeni.