Sjemenke lana

Lan se uzgaja prvenstveno za proizvodnju lanenog platna, ali Stari Grci i Rimljani su ga koristili u ishrani, pa cak smatrali ljekovitim. Dugo je bio zaboravljen u ishrani da bi posljednjih godina dozivio comeback i to na velika vrata u obliku sjemenki ili ulja.

Prodavnice zdrave hrane ga preporucuju kao cudnovatu sjemenku potrebnu za nas organizam i dobru u borbi protiv mnogih bolesti.

Iako sadrzi dosta dobrih masnih kiselina strucnjaci upozoravaju da ga nije dobro pretjerano koristiti, kao ni suncokretove sjemenke, sto ne vrijedi za ostale sjemenke kao sezam, pinjole ili sjemenke bundeve. Istovremeno se postavlja pitanje da li je bolje konzumirati sjemenke lana cijele ili samljevene.

Mnogi strucnjeci tvrde da dnevni unos lanenih sjemenki ne bi smio biti veci od jedne kasicice dnevno.

Sjemenke lana se danas koriste u raznim vrstama kruha, a mnogi ga dodaju i jogurtu. Ja sam ih koristila za svedski hrskavi kruh, zajedno sa sjemenkama bundeve.

Sjemenke lana se mogu vrlo lako i brzo samljeti u mlinu za kavu, a mogu se i kupiti gotove samljevene. Ako ih sami meljete, sameljite samo onoliko koliko vam je potrebno, jer se vrlo lako kao i orasi mogu uzegnuti.

Ja sjemenke lana ponekad dodam mom jogurtu sa malo grozdja, malina ili borovnica, a podjednako mi se svidjaju cijele ili samljevene.

Mislim da ne treba pretjeravati ni u cemu, pa tako ni u lanu, ali mislim da jedna kasicica ponekad ne moze biti stetna, ako je svakodnevna  ishrana raznolika.

Koja  su vasa iskustva sa sjemenkama lana?

17 odgovora na “Sjemenke lana”

 1. Ja sam isto čula da se lan melje, tj. da se ništa dobro iz njeg ane može izvući ako se koristi u celom zrnu. Nemam mlin za kafu a nešto u seckalici nije hteo da mi ga samelje pa sam odustala.

 2. Ovdje ima kupiti samljeven lan i kazu da je takav zdraviji. Ja ga koristim u jutarnjoj kasi ili dodam malo u domaci kruh. Da, koristila sam ga i u svedski hrskavi kruh koji sam pravila po tvom receptu 🙂

 3. Posto ne mijenjaju ukus hrani mogu se onako samljevene dodati skoro u svu hranu. Dodam ih u kuhana jela, jogurt, salate….u tijesto za palacinke .
  Jedini problem je cesto se i ne sjetim da ih imam u kesici u frizideru, pa sto Goca kaze, znaju da uzegnu.
  Koristila sam przene i pomijesane sa medom,i razlicitim vrstama susenog voca…tako samljevene se dodaju u jogurt, odlicno za dorucak ili uzinu. Dnevno, mala kasicica je dosta!

 4. Ja ga uglavnom koristim za peciva,ali nikada ne pretjerujem s njim,jer sam čula isto zato da ga nije dobro konzumirati u većim količinama:)

 5. Znam da se koristi za testa odnosno peciva. Ja ga nisam još koristila. Kao dekoracija lepo izgleda, a evo, iz tvog posta sam i saznala još ponešto o lanu i hvala ti na tome 🙂

 6. Moje iskustvo je odlicno! Pre nekoliko godina sma imala problema sa zelucem (H.pilory se naselila) i lan mi je mnogo pomogao. Semenke smo prelili malkom vodom i ostavili tako preko noci. Tu sluzavu tecnost sam pila kao lek. Zaista mi je pomoglo…

 7. Lan mi je prvi među sjemenkama, a i ja sam čula/pročitala da jedino samljeven daje sa svoja svojstva. Kada ga stavljam u kruh ostavim ga u zrnu, ali za jutarnju kašu sa jogurtom obavezna je žlica mjevenih sjemenki. Isto tako često iscijedim naranče u sok i čaši soka dodam žlicu mljevenih sjemenki lana. Odlično , a i zasitno.

 8. 初めてコメします。あみcタメ口大丈夫ですか?これから、質問もしたいんですけど、質問おkですか??お友達になってくれると、とってもうれしいです!!

Komentari su onemogućeni.