Smije li zensko sisanje biti skuplje od muskog?

Fris_rer_i_K_benhav_712701y

Prije dvije godine jedna zena kratke kose podnijela je zalbu o krsenju prava jednakosti i ravnopravnosti polova, jer je smatrala da njeno sisanje kosta 100 danskih kruna skuplje nego da je bila muskog pola. Posto se radilo o jednostavnom muskom sisanju frizer je platio kaznu, jer je utvrdjeno da nije bilo razloga naplatiti ovo sisanje vise nego musko, a posebno su uzeli u obzir cjenovnik na kome je stajalo crno na bijelom da je zensko sisanje skuplje. Iz ureda za ravnopravnost polova predana je tuzba, a sutra pocinje sudjenje u Vrhovnom sudu koje treba odluciti da li je niza cijena muskog sisanja diskriminacija polova ili ne.

Iz udruzenja frizera porucuju da se ne radi o diskriminaciji vec o utrosenom vremenu koje frizeri utrose i koje je potrebno za sisanje i da se radi o dva razlicita posla, jer zensko sisanje zahtijeva vise tehnika, zahtijeva cesce naknadno obrazovanje frizera zbog novih trendova, vise produkata i slicno.

PROCITAJ TAKODJE Zdraviji nacin bojenja kose

Ova prica izazvala je mnogo polemika u Danskoj, neki sve ovo smatraju bespotrebnim gubljenjem vremena i rasipanjem resursa na troskove sudjenja i slicno. Zanimljivo ce biti cuti sta ce sud odluciti da li ce na cjenovniku smjeti pisati “zensko” i “musko” sisanje i da li ce sad mozda biti skuplje biti muskarac u Danskoj.

Cijene frizerskih usluga u Danskoj su inace dosta visoke.

PROCITAJ TAKODJE Trendovi velikih gradova – Blow dry barovi

Sta je vase misljenje o ovoj temi, mislite li da zena kratke kose treba platiti cijenu muskog sisanja?

Photo kredit Politiken.dk

3 odgovora na “Smije li zensko sisanje biti skuplje od muskog?”

  1. Ok, mogu donekle razumjeti da za sisanje muskarca treba manje tehnike (iako ni svi muskarci nemaju istu frizuru, neki od njih imaju drugaciji stil i kreativne frizure, ali kako su muskarci, slijedi ih manja cijena). Ali ako zena, a ima ih dosta takvih, ima jednostavnu musku frizuru i treba ju sisati na isti nacin kao nekog muskarca, onda nije fer da mora platiti visu cijenu, samo zato sto je zena.

    Jednako tako mislim da nije fer placati istu cijenu za novi friz i za sisanje vrhova kose. Mozda bi se mogle napraviti cijene tako da ponavljanje iste frizure kosta manje, a novi look vise.

    Zanimljiva dilema.

  2. Ja kod svoje frizerke bob frizuru platim 140 kn (otprilike 18 eura), dok moj suprug svoje šišanje plaća 40 kn (otprilike 5 eura). Razlika u cijeni je i više nego značajna. Ali, s druge strane, on se šiša svaki mjesec, a ja otprilike tri puta godišnje pa na kraju njegovo šišanje u konačnici ispadne skuplje od mog.

Komentari su onemogućeni.