Zdraviji nacin bojenja kose

DSC_0164

Sve cesce cujemo o alergijama izazvanim bojenjem kose kada se zavrsi u bolnici sa otocima glave, plikovima na kozi, otocima ociju i crvenilom lica, a sto je najgore ta alergija moze doci iznenada, iako smo bojili kosu bezbroj puta. U Danskoj je svake godine vise od 200 teskih slucajeva alergija na boju za kosu. Boja za kosu unistava nasu kosu, isusuje je, ali utice i na cijeli nas organizam i nije bez razloga zabranjeno trudnicama da boje kosu. Proizvodjaci su zastitili sebe upozorenjima na kutijama, a posljedice za nase zdravlje i posljedice teskih oblika alergije snosimo sami. Bez obzira kako se reklamiraju i kao dodaju ulje avokada, ovo ili ono, ipak su to hemikalije, a za sve nas bi bilo najbolje da ih zaobilazimo.

Sta sa sijedom kosom, pitamo se. Postoje dva nacina.

Neki ljudi pocinju dobijati sijede rano, neki kasnije, a prve sijede su obicno ono sto zovemo sarmantnim. Kad ih pocinje biti sve vise, moramo se odluciti da li bojiti ili ne. Kada kosa posijedi velikim dijelom, neke zene se odluce da ostave kosu onakva kakva jeste. Najpoznatija danska frizerka, Gun-Britt Zeller, rano je postala sijeda. Kaze da se u pocetku farbala, a onda je jednog dana sjedeci u restoranu u Parizu preko muzevog ramena ugledala prelijepu zenu srednjih godina potpuno sijedu. Rekla je muzu da ce od tada tako izgledati i nije vise bojila kosu. Njena kosa je njen zastitni znak, a Gun-Britt je ociti primjer kako zena moze biti lijepa i bez bojenja.

imagecropper

 {Gun-Britt Zeller}

Drugi nacin je da pokusamo izabrati nesto sto je malo prirodnije za nasu kosu poput boja na bazi biljaka, orasa i slicnog sto moze zamijeniti boju i na taj se nacin zastititi od opasnih hemikalija.

DSC_0163

Isprobala sam jednu od takvih boja Sanotint, koja po cijeni nije skuplja od L'Oreal boja i koja ne samo da oboji nego i nahrani kosu, pa zato mislim da ce moj izbor od sada biti boja na nekoj prirodnoj osnovi.

Sta vi kazete? Da li bojite kosu?

8 odgovora na “Zdraviji nacin bojenja kose”

  1. Nisam sigurna da ove farbe ima kod nas ali svakako ako je ima vrijedi isprobati i nju.Kako pokriva sijede i ispira li se? Ja sam do sad probala nekoliko razlicitih ali sam se na kraju odlucila za jednu potpuno vjestacku i koristim je godinama cak sam se i u trudnoci redovno farbala jer sam rano pocela da sijedim

    1. Odlicno pokriva, a ne ispira se nista brze nego ostale. Ima na vecini trzista boja na ovakvim bazama, jedino su drugaciji nazivi, a ako ne u trgovinama onda na internetu.

  2. Od skora sam pocela (neredovno) bojiti kosu zbog sijedih; voljela bih da sam totalno sijeda radije nego nekoliko sijedih u crnoj kosi.
    Uvijek sam ZA prirodne proizvode…(Steta sto kana nema vise nijansi)

  3. Jesam, boje su malo drugacije, recimo smedja je tamnija nego kod obicne boje i mozda se ispira malo brze, ali to je i za ocekivati bez jakih hemikalija.

Komentari su onemogućeni.