Sparoge, mini mrkva i sparoga-krompir

U Danskoj se jako puno uzgajaju i jedu sparoge kako zelene tako i bijele i mogu se naci svuda u proljece, ali se tokom cijele godine mogu naci u trgovinama po prihvatljivim cijenama. Pored toga sto su zdrave i lijepo izgledaju na stolu, mogu biti izvrstan i ukusan prilog, pogotovo umotane u tanke listice susene sunke.

Jestivi dio je gornji dio, a baci se donji svijetliji dio. Prilikom prelamanja sparoge sama ce se od sebe  prelomiti na tacnom mjestu.

Postupak je jako jednostavan, a potrebno ih je samo prokuhati 2 minute, iscijediti iz vode, zamotati krajeve sunkom i preprziti s obe strane dok ne porumene.

Uz sparoge se izvrsno slaze baby ili mini mrkva, koja se isto tako jako puno uzgaja u Danskoj, a omiljena je kao uzina ili zdrava grickalica. Moze biti okruglasta, ali i u obliku ravnih tankih stapica. Mrkvice su prokuhane, pa preprzene neposredno iza sparoga.

Sparoga-krompir je stara danska sorta krompira, posebnog ukusa i neobicnog duguljastog oblika, pa odatle naziv sparoga. Ovaj krompir je jako omiljen, a moze se naci u raznim velicinama, a jede se najcesce s korom.

Mrkva je tokom przenja zacinjena susenim tamjanom, a sparoga-krompir susenom sremusom (divljim lukom).

Volite li vi sparoge?

13 odgovora na “Sparoge, mini mrkva i sparoga-krompir”

  1. volim šparoge, ali kod nas nisu toliko raširene pa ih je teže naći, a kad budu obično su i jako skupe
    prošlu godinu sam radila nešto slično sa bijelim šparogama i jako nam se dopalo, pogledat ću ovih dana dal ima šparoga pa da ih napravim kad već dugo nismo

  2. Krasno izgleda, Jako volim šparoge jedva čekam da im krene sezona i kod nas. Zanimljiva vrsta krumpira, nisam nikada čula za njega.

  3. Ja ih cesto pravim, ponekad samo obarim, bacim ih na maslinovo ulje i preko njih narendam sir…. Ljeti najcesce ih stavim na rostilj, a lijepe su i kisele.
    Ponekad te kisele zamotam tako u tanko izrezanu sunku i sir i sluzim
    kao mezu.

  4. Nisam nikada jela kupovne šparoge osim onih konzerviranih, a te konzervirane mi nemju ni okusa ni mirisa jer sam odrasla na ovim našim “divljim” šparogama. Obožavam ih u pitama, a najčešće ih jedem na salatu – kuhane i prelivene maslinovim uljem s jajem “u tvrdo” 🙂

Komentari su onemogućeni.