Sta krije prasina u djecijim sobama

billede_181_04

Ovih dana u danskim medijima pise se o porazavajucim rezultatima istrazivanja radjenog od strane Savjeta za ekologiju, Univerziteta Kopenhagen i Instituta za istrazivanje izgradnje koje je radjeno u 17 razlicitih djecijih soba gdje su u prasini pronadjeni tragovi stetnih materija na koje su djeca posebno osjetljiva. Tako je prasina testirana na 7 tragova koji direktno uticu na hormone od kojih je 5 pronadjeno u svim testiranim sobama, a na ostalih 17 stetnih tragova u sobama je bilo najmanje 10 od njih sto zabrinjava iako su mnogi stetni materijali zabranjeni u igrackama koje se prodaju u Danskoj, a igracaka je znamo najveci broj u djecijim sobama.

Opasne materije se kriju i u mnogim drugim stvarima u djecijim sobama koje nisu regulisane zakonom niti zabranjene i djeca su danas najvise izlozena uticajima stetnih materijala od kojih neki imaju direktan uticaj na razvoj. Kemikalije se vezu u prasinu, a djeca se igraju na podu i stavljaju ruke u usta kako kod kuce tako i u vrticu. Neki gradjevinski materijali, podovi od vinila, plasticni predmeti, plasticne sandale, djecije igracke za plazu, djecija kolica i razne druge stvari su neke od stvari koje mogu sadrzavati stetne materijale.

Mnogi roditelji imaju obicaj pretrpavati djecije sobe stvarima od igracaka do raznih nepotrebnih predmeta, tepiha od sumnjivih materijala i plasticnih ukrasa koji zavrse kao sakupljaci prasine. Ono sto mogu sami uraditi je da se prasina u djecijim sobama usisava sto cesce i da se sto je moguce vise izbjegava kupovina igracaka sumnjivog kvaliteta ili starih igracaka, u Danskoj recimo sve igracke pravljene prije 1999.

Photo credit 1