Zato treba prekriti svoju web – kameru

zuckerberg-720x415

Prije nekoliko mjeseci je jedna fotografija koju je postavio Mark Zuckerberg, osnivac Facebook-a izazvala veliku paznju. Radilo se o fotografiji na kojoj se obiljezavao okrugli broj korisnika Instagrama, ali neke budne oci su na kompjuteru iza njega uocile komadom selotejpa prekrivenu web-kameru i tako se fotografija pocela siriti internetom i izazvala je i veliku polemiku oko toga da li se radi o pretjerivanju, paranoji ili o stvarnoj potrebi vlastite online zastite.

Ovih dana je i James Comey iz FBI izasao sa preporukom da se web – kamere na kompjuterima prekriju, jer su privlacne za hakere koji ako dospiju do web – kamere nekog komjutera mogu pratiti sve sto vlasnik kompjutera na njemu radi i tako sakupljati informacije koje u najgorem slucaju mogu sluziti za ucjenjivanje.

Pored kamera hakeri mogu ukljuciti i mikrofone, slucajevi objavljivanja na taj nacin “snimljnih” videa iz sasvim slucajnih stanova su i od ranije poznati javnosti, a vecina ljudi kojima je svijet kompjutera profesija su uvijek prekrivali kamere na svojim kompjuterima.

Jedan od nacina koje savjetuju IT – strucnjaci je da se kompjuter iskljucuje ako se ne koristi i tako ujedno stedi i energija, a samim tim se iskljucuje i kamera, zatim da se nikad ne instaliraju programi koje ne poznajemo, jer na taj nacin mozemo reci da za neki program koji ce napasti nasu web – kameru. Ako kamera svijetli zeleno bez da je mi koristimo za na primjer potrebe Skype- razgovora, to moze takodje biti znak upozorenja, ali ne uvijek, jer su neki napadi pokazali da je ovaj sigurnosni mehanizam bio isto napadnut i ugasen.

Iako mnogi lijepe selotejp, flaster ili komadice papira preko kamera, mogu se kupiti i specijalno dizajnirani coveri za kamere na kompjuterima i mobilnim telefonima koji se jednostavno otvore ili zatvore po potrebi {fotografija 2}.

Strucnjaci upozoravaju da zalijepljen flaster ili komadic kartona preko web-kamere nece sacuvati informacije na nasem kompjuteru i kako hakeri uspiju ukljuciti kameru, tako mogu uraditi i sve ostalo, pa se i dalje treba voditi racuna o sigurnosti na internetu.

webcam-cover_shipping_included_1

Photo kredit 1

Photo kredit 2