Nova kuhinjska sitnica – Brie baker

dsc_1763

Za kolace, pastu, salate i sve ostalo imamo pribor u kuhinji, pa zasto ne i za sir, a od onog najosnovnijeg pribora za sir pomenucu zvono koje cuva sir od susenja, a i od drugih mirisa u frizideru i obrnuto, noz sa velikim rupama za koji se ne lijepe masni sirevi, spicasti noz za komadanje sireva koji se ne sijeku kao parmezan ili prima donna, daska za serviranje plate od sira savitljiva zica za rezanje sira, minijaturne zdjelice za serviranje raznih dodataka koji se sluze uz sir i tako dalje, i tako dalje. I da, brie baker, mala keramicka zdjela sa poklopcem  za pecenje brie ili camembert sira. Moja nova kuhinjska sitnica.

Brie je francuski sir sa dugom tradicijom, gotovo 1000 godina dugom, mekani, blagi sir sa bijelom budjavom povrsinom koji je jednako popularan i na plati od sira, ali i u kuhanim jelima gdje se lijepo topi i daje specijalan okus toplim jelima. Postoji vise vrsta brie sira, pa su tako i okusi razliciti od brie de meaux koja se pravi od sirovog mlijeka do brie od pasteriziranog mlijeka.

Peceni brie sir se moze sluziti kao slana, ali i kao slatka verzija poput ove danasnje koja se moze servirati umjesto deserta nakon vecere ili kao sastojak brunch – stola.

Procitaj takodje Kako pripremiti brunch

dsc_1696

Postupak:

  1. Komad brie sira se jednostavno stavi u zdjelicu i nareze po povrsini
  2. Borovnice koje su prethodno namocene u soku od narandze poredati po vrhu, a po zelji dodati malo vanilije
  3. Staviti u rernu 20 – 25 minuta bez poklopca
  4. Pecenu brie posuti sa malo sjeckanih badema i poklopiti poklopcem do serviranja

dsc_1725

dsc_1781

4 odgovora na “Nova kuhinjska sitnica – Brie baker”

Komentari su onemogućeni.