Stedimo aluminijsku foliju

7518

Svi mi u nasim kuhinjskim ladicama imamo aluminijsku foliju i cesto je koristimo previse, jer je laka za upotrebu i jednostavnija za odmotavanje od prozirne folije. Prozirna folija se cesto zalijepi ili zguzva, pa je aluminijska folija ono za cim cesce posezemo. Koristimo je za sve od zamotavanja, prekrivanja, pakovanja do pripremanje hrane na grilu. Aluminijskom folijom cesto zamotavamo ostatke hrane koje cuvamo u frizideru ili sendvice za skolu ili posao. U vecini ovih slucajeva koristimo aluminijsku bespotrebno, jer je aluminijska folija zapravo predvidjena samo za slucaj toplih namirnica. O potrosnji aluminijske folije se dosta govori i apeluje na stednju.

Proizvodnja aluminijuma zahtijeva mnogo energije, jedna rolna od 20 metara sadrzi 170 grama aluminijuma i to je jedan od razloga zasto je potrebna stednja aluminijske folije. Upotrebljena folija se ne preradjuje dovoljno, jer cesto zavrsi u obicnom kuhinjskom otpadu i opterecuje nasu okolinu.

U slucaju aluminijske folije cesto se radi samo o navici da je koristimo, a jedan od nacina kako da se odviknemo je da za pocetak aluminijsku foliju koristimo samo u slucaju tople hrane. Hranu koju cuvamo u frizideru mozemo poklopiti na druge nacine ili koristiti kutije za cuvanje hrane.

Cesto se postavlja pitanje koliko je zdravo zamotavanje hrane aluminijskom folijom i s tim u vezi se ne preporucuje zamotavanja kiselih ili jako posoljenih namirnica, jer nagrizaju foliju koja tako steti nasem zdravlju. Isto tako se ne preporucuje prekrivanje folijom jako vrucih jela.

PROCITAJ TAKODJE Trgovina bez ambalaze

Koliko koristite foliju u vasem domacinstvu?