dsc_0344

Ne zna se tacno kada i gdje je zapoceo trend serviranja hrane u staklenim teglicama, ali je sigurno da se vidja u cijelom svijetu. Lijepo dekorisane teglice su svuda po blogovima, po casopisima, po kuharima, po restoranima i kafeima, u reklamama i po Instagram fotografijama. Ovaj trend je toliko prisutan da su se poceli izdavati i cijeli kuhari tipa Salate u teglicama, Hrana iz teglica i slicno.

Hranu jedemo ocima i iz tog razloga su teglice toliko privlacne, jer je hrana u njima slozena u slojevima i privlacna za oko. Isto tako salate izgledaju duze svjeze slozene u slojevima u teglici nego kada su sastojci pomijesani i poprime boju jedni od drugih. Pravilo je kod slaganja ovakvih salata da najteze stvari idu na dno kao bulgur ili slicno ili mokre stvari koje pustaju vodu kao recimo feta sir na dno pasta – salate.

U teglicama pored salata mozemo servirati sve kao jutarnje kase, smoothie, chia – pudinga ili jogurt sa vocem kao u restoranima gdje se u teglicama servira sve od kave do piva.

Na jednom radnom mjestu u Danskoj su isprobavali serviranje hrane u teglicama umjesto tradicionalnog tzv. “svedskog stola” ili kako ga ovdje zovu “uzmi-sam-sto” gdje se kako je poznato uvijek uzima vise nego sto bi se normalno moglo pojesti. Uvodjenjem porcija u teglicama jelo se za 30 % manje hrane i ujedno izbjegavalo bacanje.

Serviranje hrane u teglicama je privlacno i za djecu gdje im se hrana na obaj nacin predstavlja na neki novi inspirativniji nacin.

Kazu da se trend staklenih teglica rasirio previse da oni koji su ga prvi pokrenuli lagano prekidaju trend i da su teglice nestale iz mnogih mjesta u New York-u odakle se smatra da je i ovaj trend kao i mnogi drugi i krenuo. Bez obzira na sve, prakticnost i dalje ostaje, kao i ljepota serviranja. Teglice su romanticne i idilicne u nasim kuhinjama, a jedna od stvari koju je vazno pomenuti je i da su pogodne za higijenski nacin cuvanja hrane. Cvrsti materijal koji se ne mijenja bez obzira koju hranu u njemu cuvamo, bez mirisa i bez vjestackih neprirodnih materijala u toku proizvodnje.

picmonkey-image

I jos nesto, toliko hrane kupujemo u teglicama, pa zasto ih onda ne sacuvati i koristiti za nesto drugo. Sa komadicem ostataka platna kojim mozemo pokriti poklopac dobicemo najromanticniju posudicu za cuvanje sitnih kuhinjskih namirnica, daleko bolju od plasticnih.

Jedan komentar na “Trend hrana iz teglica”

  1. Lepo na oko jeste! ♥ Praktično jeste, ali donekle.. Probala sam i nije mi uvek po volji, pogotovo ako su teglice uže (a po standardu su uvek mnogo više nego šire). Za neka jela ili poslastice za kompletan ukus moraš u startu da izbušiš rupu do dna, inače jedeš sloj po sloj 😀

Komentari su onemogućeni.