U borbi protiv bisfenola

13743514-ideologisk-kamp-om-fremtidens-butikker---1

Bisfenol se koristi na unutrasnjosti limenki da bi se stvorila barijera izmedju metala od kojeg se pravi limenka i same hrane koja je u njoj. Nazalost, sve je vise istrazivanja zbog kojih se sumnja da cak i u manjim kolicinama bisfenol ima uticaja na hormonske poremecaje, prerani pubertet i slabljenje imuniteta. Sa bisfenolom se cesto susrecemo, najcesce konzumiranjem hrane iz limenki, ali cak i na papirnim racunima koje dobijamo na kasi u trgovini. Jedan vodeci trgovacki lanac u Danskoj zabranio je jos u 2015. godini upotrebu racuna sa bisfenolom u prvom redu zbog radnika na kasama. Sada je dosao red i na izbacivanje bisfenola iz limenki i vec se na policama mogu naci produkti u limenkama koji ne sadrze bisfenol.

Najvise koristen bisfenol A je zabranjen u Francuskoj, nalazi se i na evropskoj listi stetnih materija, ali su naucnici razlicitih misljenja kolika kolicina bisfenola je stetna po zdravlje, tako da jos uvijek nije zabranjen. Pravila o bisfenolu A u Danskoj su da je zabranjen u proizvodnji cucli i flasica za bebe i svega ostalog  namijenjenog za djecu ispod tri godine starosti.

Ovakvi primjeri gdje se otvoreno govori o hemiji u prehrambenim ili kozmetickim namirnicama su uvijek pozitivni i mogu samo pomoci da se ubrza uvodjenje novih zakona o zabrani upotrebe stetnih sastojaka, posebno u onim namirnicama ili predmetima gdje imamo najvecu sansu da smo u dodiru sa stetnim namirnicama.

Photo kredit 1

Jedan komentar na “U borbi protiv bisfenola”

Komentari su onemogućeni.