Svakodnevne navike sto se tice ishrane koje svi mi imamo kod kuce cesto se mijenjaju kada smo na odmoru. Ako smjestaj dozvoljava, lijepo je posjetiti lokalne trznice i kuhati i na odmoru, ali je isto tako lijepo posjetiti i lokalne restorane koji serviraju nesto iz domace kuhinje odredjenog podrucja, pa je to ujedno prilika da probamo malo drugacije od onoga sto obicno spremamo. Tako smo ovoga ljeta dorucak jeli u stanu, podnevni obrok je bio sendvic ili nesto kupljeno usput kao voce i slicno, a veceru smo jeli u nekoliko zadarskih restorana od kojih bih kao toplu preporuku izdvojila restoran Pet bunara. Restoran “Pet bunara” smjesten je u blizini istoimenog trga koji je nastao 1574. godine u cilju odbrane od turskih opsada tako sto je pokriven jarak iz srednjeg vijeka i na njegovom mjestu je nastala cisterna za pitku vodu sa pet jednakih bunara koji su danas jedna od znamenitosti Zadra. Prvo sto se uoci u ovom restoranu su prirodni materijali koristeni u opremanju prostora i mali sa puno paznje izabrani detalji sto sve zajedno stvara toplu i ugodnu atmosferu.

Ovaj restoran sa dugogodisnjom tradicijom preporucuje se kao jedan od vodecih restorana ovog dijela Dalmacije, vodi se Slow Food filozofijom u pripremanju hrane, namirnice su iz ekoloskog i lokalnog uzgoja, a sve poput kolaca, kruha, tjestenine i slicno izradjuje se unutar restorana. Ako bi se u najkracem trebalo opisati ovaj restoran onda bi to bilo “domaca hrana predstavljena i servirana na fancy nacin”. Odlicna usluga i profesionalno osoblje je nesto sto se posebno treba izdvojiti govoreci o ovom jedinstvenom mjestu gdje se osjecate dobrodoslim i gdje se iskreno trude da ispostuju vase zelje. Dok se ceka na hranu, mogu se isprobati lokalna maslinova ulja na komadu preukusnog domaceg kruha, a za zavrsetak obroka se moze zaista uzivati u nekoj od lokalno inspirisanih poslastica kao sto su Pistaccio souffle ili poslastice simpaticnih naziva kao Sinjorina Maruska, Sinjorina Smokva i slicno.

Iako je izbor skroman, vegeterijanska ponuda postoji na jelovniku kao sto su izmedju ostalog jako ukusne domace krpice sa crnim zadarskim tartufima i benkovacka vara, jelo iz zadarskog zaledja od razlicitih mahunarki.

{Krpice sa crnim zadarskim tartufom}

{Benkovacka vara, jelo iz zadarskog zaledja}