Ovih dana su engleski mediji objavili rezultate istrazivanja pitke vode iz slavina niza zemalja sirom svijeta na kojem je radila grupa naucnika nakon cega se trazi akutno novo istrazivanje kako ce pronalasci tragova plastike u vodi za pice uticati na buduce zdravlje ljudi.

Istrazivanje vode je vrseno u vise od desetak zemalja od cega je vise od 80 procenata vode bilo zagadjeno cesticama plastike.

Procitaj takodje Borba protiv krpa za jednokratnu upotrebu

Navodi se da je u USA 94 procenta ispitane vode bilo zagadjeno, a probe su uzimane izmedju ostalog iz cesmi americkog Kongresa i Trump Tower u New York. Sto se dice Evrope cije vode vaze za najcistije 72 procenta vode je bilo zagadjeno plastikom u probama iz zemalja kao Francuska, Engleska i Njemacka.

Sva ranija istrazivanja radjena su na morskoj vodi gdje su cestice plastike veliki problem za vodeni svijet, a ako plastika ima posljedice na zivotinjski svijet, postavlja se pitanje zasto ne bi imala i na ljude. Rizik je da cestice plastike u vodi mogu znacajno uticati na unutrasnje organe covjeka.

U jednom od ranijih postova bilo je rijeci o kitu koji je u teskom stanju nadjen pored obale Norveske, a evo i malog podsjecanja na taj dogadjaj.

Pocetkom ove godine svijet su obisle fotografije kada je pored obale jednog ostrva u zapadnom dijelu Norveske uocen kit koji je izgledao umorno i pokazivao sve znakove neke bolesti. Nakon sto je odluceno da se izvrsi eutanazija, tim naucnika je nakon otvaranja utrobe docekala nesvakidasnja slika. U utrobi kita nadjeno je ni manje ni vise nego 30 plasticnih vrecica {posljednja fotografija} i sitni dijelovi plastike. Utroba kita je bila jednostvano zapusena vrecicama i nije bilo tragova nikakve hrane u crijevima sto je pokazivalo da je kit u posljednje vrijeme prolazio tezak period zivota. Zanimljivo je i da je ova vrsta kita prvi put vidjena u norveskim vodama.

Photo credit 1