Ulje japanske metvice

DSC_0043

Paprena metvica je veoma cijenjena biljka koju najvise koristimo kao zacin ili kao caj i koja sadrzi etericno ulje ciji sastojak je mentol. Ulje o kome je danas rijec potice od japanske mente {Mentha arvensis} i sadrzi 95 % mentola i zato se smatra najucinkovitijim od svih ostalih etericnih ulja. U industriji se koristi u proizvodima za njegu usne supljine, zubnim pastama, raznoj kozmetici kao i sredstvima za ciscenje. Postoji mnogo tvrdnji o blagodatima ovog ulja od kojih mnoge nisu dokumentovane, ali se ulje godinama upotrebljava u razne svrhe i dio je mnogih kucnih apoteka. Mnogi smatraju da ulje japanske metvice pomaze kod stomacnih i probavnih tegoba i slicno za sta se metvica koristila u davnim vremenima.

Ulje japanske metvice se koristi u nekim vrstama masaza, ima umirujuci efekat, a preporucuje se i za nanosenje na recimo umorne misice. Vazno je napomenuti da se prilikom bilo kakvog nanosenja na kozu ne nanosi u blizini ociju niti na osjetljivu kozu, jer moze izazvati crvenilo koze. Najbolje ga je za te svrhe pomijesati sa nekim drugim uljem recimo bademovim. Ulje japanske metvice se koristiti za inhalaciju, ali je vazno pridrzavati se odredjenih pravila, jer jak rastvor moze vise stetiti disanju nego koristiti. Moze se koristiti i protiv nekih vrsta glavobolje takodje laganim masiranjem cela nekim uljem u koje je dodana kap ulja japanske metvice.

Nedavno sam kupila ovo ulje i probala ga u caju. Prema uputstvu stavila sam 3 kapi, ali je miris i okus bio previse intenzivan da bi se uzivalo u caju tako da je po meni jedna kap sasvim dovoljna. Da li je neko probao koristiti ovo ulje i kakva su iskustva?

DSC_0050

 

2 odgovora na “Ulje japanske metvice”

  1. Nisam obraćala pažnju da li tog ulja ovde ima, ali volim ukus nane pa bih i ja kanula malo u čaj… ♥ Često ubacim svežu nanu koju imam u dvorištu, ali je sada zimi nema..

Komentari su onemogućeni.