Pariz je uvijek dobra ideja”, kaze glavna junakinja u jednom starom filmu. Grad prepun sarma, ljepote, arhitekture, svjetlosti, istorije, umjetnosti, dobre hrane i prelijepog ugodjaja, grad Hemingvejeve mladosti

Dugi vikend u Parizu bio je u mom slucaju planiran za proljece 2020. godine koji se zbog dobro nam poznatih restrikcija u vezi korona virusa nazalost nije ostvario. Sve do maja ove godine.

U jednom starom filmu kaze glavna junakinja da je Pariz uvijek dobra ideja iako je posjeta ovom carobnom gradu mozda ipak najugodnija u proljece ili kasnu jesen zbog visokih temperatura tokom ljeta.

Ove godine se Pariz priprema da i pored milionskog broja turista koji ga svake godine posjeti pruzi gostoprimstvo sportistima iz cijelog svijeta i pripremi se za odrzavanje Olimpijskih igara.

Iako je nezaboravan dozivljaj vidjeti u pravoj velicini svima nama dobro poznate znamenitosti i prepoznatljiva obiljezja Pariza kao Montmartre, Champ-Elyses, Notre-Dame, Eiffelov toranj, Louvre, Pariz ima jos puno, puno toga koje jednako odusevljava posjetioce na svakom koraku i iza svakog ugla. To su male stvari u kojima ponekad propustimo uzivati jureci za onim velikim.

Sarmantni mali bistroi sa prepoznatljivim francuskim pletenim stolicama i malim stolovima za kojima sjede Parizani nerijetko i sami i uzivaju u svom rucku ili veceri uz casu vina, pekare sa obiljem mirisnih peciva na svakom uglu, prodavnice sira, voce i cvijece na zivim ulicama, pariski balkoni, francuska muzika koja se cuje iza otvorenih prozora, setnje uz Senu, stil oblacenja Parizana sve ce to uciniti boravak u ovom gradu nezaboravnim.

Sarm ovog grada napunice svakog posjetioca nekom posebnom energijom i ne vjerujem da postoji neko ko mu se ne bi pozelio vratiti.

Ako volite hranu ili ako se zanimate hranom, u Parizu zaista mozete uzivati kako u francuskoj kuhinji i cuvenim francuskim specijalitetima tako i specijalitetima iz mnogih svjetskih kuhinja zbog raznolikosti pariskog stanovnistva.

Ono sto u Parizu treba probati su naravno baguette, Croque-monsieur (pogledaj ovdje), Croissant, tarte-tatin, kolac od jabuka, gallete, palacinke od heljdinog brasna sa nadjevom, Baba au Rhum, pecivo sa preljevom od ruma, francusku supu od luka i jos mnogo toga. Ako jedete meso onda je neizostavno probati Boeuf Bourguignon recept za vegeterijansku verziju pogledaj ovdje.

Pridruži se raspravi

2 komentara

  1. Divne slike Goco!
    Hvala ti što si nas prošetala Pariškim ulicama ❤️

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *