Voda iz plasticne boce ili iz slavine

DSC_0629

Nedavno je americki grad Concord zabranio prodaju vode u plasticnim bocama u cilju smanjivanja plasticnog otpada i ujedno preporucio  stanovnistvu da piju vodu iz slavina. Ovo nije prvi slucaj u svijetu zabrane plasticnih boca, ranije je to bio slucaj u nekim gradovima Australije, ali i na mnogim univerzitetima u Americi. Proizvodjaci vode u plasticnim bocama su ogorceni na ovakve poteze, jer tvrde da je plasticna boca s vodom dio modernog zivota i da tako ljudi zive zdravije. Istina je da je voda zdrava i da bez vode ne mozemo, ali mora li voda biti upravo iz plasticne boce? Naravno da ne mora.

DSC_0636

Na trzistu se vec duze vremena mogu nabaviti bokali za preciscavanje vode iz slavine, a za sve one koju piju vodu iz plasticnih boca ovo je pravo rjesenje. Investiranjem u ovaj bokal stedimo novac, jer pijemo vodu iz slavine koju vec placamo. Pored toga sto je preciscena na ovaj nacin od stetnih primjesa kao mehanicke necistoce, metala i hlora, voda je i daleko pitkija sto se osjeti vec pri prvoj casi.

Bokal je dizajniran tako da se uklapa na vrata frizidera tako da u svakom momentu imate ujedno i hladnu vodu. U bokal se moze dodati i par komadica limuna ili limete ili u casu nekoliko kockica leda sa vocem ili mentom {ideja za pravljenje leda}.

DSC_0630

Filter u bokalu se mijenja jednom mjesecno, a pored bokala mogu se naci i male plasticne boce sa filterima koje su prakticne ako trebate vodu ponijeti van sa sobom.

Ovako prociscena voda se pored za pice preporucuje za pripremanje hrane, a pogotovo kave i caja.

Sta je vase misljenje o kupovini vode u plasticnim bocama?

9 odgovora na “Voda iz plasticne boce ili iz slavine”

 1. Ja pijem obicnu vodu sa cesme. Verovatno i nije savrseno cista, ali ne volim da pijem vodu iz plasticnih flasica.
  Ovaj led jako, jako lepo izgleda… 🙂

 2. vec godinama bojkotiram kupovati vodu u plasticnim bocama.. mislim da to nema nikakvog smisla.. a i citala sam da voda koja dugo stoji u plasticnim bocama (pogotovo ako su na suncu) uopce nije zdrava.. cak stovise da je stetna.. nosim sa sobom uvijek staklenu bocu sa vodom i pijem vodu iz cesme.. =)

 3. Ja sam izgleda jedna od retkih koja pije vodu iz plastičnih boca… Al kod nas ima da se kupi samo takva… Naravno, često pijem i vodu iz slavine, nju koristim i za kuvanje. A flašicu vode nikad nemam kod sebe:)
  Skroz sam svesna koliko plastika šteti okolini al nekad me zna boleti stomak od gradske vode a to je primetila i moja prijateljica.
  Uskoro se selim u selo gde je voda odvratnog i ukusa i mirisa. Mislim da mi neće pomoći ni taj bokal…

 4. Također doma imam taj bokal s vodom, zbilja je koristan. A inače pokušavam piti vodu iz staklenih čaša i bočica makar je još uvijek puno praktičnije piti iz plastične boce. Nažalost, jer je zagađenost nevjerojatna i velika :/

 5. Na zalost, u mnogim gradovima, kao sto je Sarajevo 🙁 vodovodne instalacije su toliko dotrajale da je postalo opasno piti vodu iz cesme, pogotovo za djecu… Naravno da ‘mi imamo cistu vodu’ (popularna izjava na ovim prostorima), ali kad bismo je pili na izvoru, prije nego prodje kilometre dotrajalih zahrdjalih kancerogenih cijevi…

Komentari su onemogućeni.