Razglednice sa ostrva

DSC_0513

Na sjevernom dijelu naseg ostrva nalazi se Fyens Hoved, brezuljkasto podrucje sa kojeg se pruza jedan od najljepsih pogleda. Po suncanom i lijepom vremenu sa ovih brezuljaka se vide obrisi susjednih ostrva, a setnja ovim rubnim dijelovima ostrva odusevice sve ljubitelje prirode.

DSC_0462

Dijelom zbog zelenila, dijelom zbog strmih litica koje se spustaju prema moru. Predio je oduvijek privlacio i slikare, a na ovim predjelima nastao je niz cuvenih djela danskih slikara. Ono sto ih je privlacilo je neobicna svjetlost kojom su bili ocarani.

DSC_0459

Fyens Hoved je predio bogat rijetkim biljkama i rijetkim pticama za koje kazu da koriste ova uzvisenja kao putokaz kada se u proljece sele na sjever.

Od davnina su se ljudi ovdje bavili zemljoradnjom, a tragovi drevne zemljoradnje sacuvani su do danasnjih dana, kao kamen kojim su dijelili njive.

DSC_0551

DSC_0509

DSC_0493

DSC_0505

DSC_0474

DSC_0547

Ovo podrucje je pod zastitom, tako da nema gradjevina u blizini, sto ovo podrucje cini jos ljepsim. Fyens Hoved je popularno izletiste kako za Dance tako i za turiste.

DSC_0500

DSC_0486

DSC_0502

Ove slike uslikane su 1. januara ove godine i sa njima vam zelim lijep i ugodan vikend.

19 odgovora na “Razglednice sa ostrva”

  1. Kada pomislim na Dansku, mene to asocira na nešto tmurno, hladno, mračno… zbog klime. A tvoje fotografije i svaka tvoja priča očaravaju me toliko da poželim da dođem i napokon se uverim u svu tu lepotu. Svaka ti čast sa koliko ljubavi nam sve ovo predstavljaš! 🙂

    1. Jeste i tmurna i mracna i hladna, ali bude i lijepih dana kao ovaj januarski i iako hladno i vjetrovito lijepo je jer ne pada kisa i sunce se pojavi na momente, a u svakom takvom danu uzivamo, jer ih ima malo, pa je steta provesti ih u kuci. Hvala za tvoj komentar 🙂

  2. Kakva divota,zamišljam sebe odmah, tu negdje,da pješačim i uživam u ovoj istinskoj ljepoti,..hvala ti na divnim slikama Goco,uživala sam!

Komentari su onemogućeni.