Razglednice sa ostrva

DSC_0513

Na sjevernom dijelu naseg ostrva nalazi se Fyens Hoved, brezuljkasto podrucje sa kojeg se pruza jedan od najljepsih pogleda. Po suncanom i lijepom vremenu sa ovih brezuljaka se vide obrisi susjednih ostrva, a setnja ovim rubnim dijelovima ostrva odusevice sve ljubitelje prirode.

DSC_0462

Dijelom zbog zelenila, dijelom zbog strmih litica koje se spustaju prema moru. Predio je oduvijek privlacio i slikare, a na ovim predjelima nastao je niz cuvenih djela danskih slikara. Ono sto ih je privlacilo je neobicna svjetlost kojom su bili ocarani.

DSC_0459

Fyens Hoved je predio bogat rijetkim biljkama i rijetkim pticama za koje kazu da koriste ova uzvisenja kao putokaz kada se u proljece sele na sjever.

Od davnina su se ljudi ovdje bavili zemljoradnjom, a tragovi drevne zemljoradnje sacuvani su do danasnjih dana, kao kamen kojim su dijelili njive.

DSC_0551

DSC_0509

DSC_0493

DSC_0505

DSC_0474

DSC_0547

Ovo podrucje je pod zastitom, tako da nema gradjevina u blizini, sto ovo podrucje cini jos ljepsim. Fyens Hoved je popularno izletiste kako za Dance tako i za turiste.

DSC_0500

DSC_0486

DSC_0502

Ove slike uslikane su 1. januara ove godine i sa njima vam zelim lijep i ugodan vikend.

19 replies on “Razglednice sa ostrva”

  1. Kada pomislim na Dansku, mene to asocira na nešto tmurno, hladno, mračno… zbog klime. A tvoje fotografije i svaka tvoja priča očaravaju me toliko da poželim da dođem i napokon se uverim u svu tu lepotu. Svaka ti čast sa koliko ljubavi nam sve ovo predstavljaš! 🙂

    1. Jeste i tmurna i mracna i hladna, ali bude i lijepih dana kao ovaj januarski i iako hladno i vjetrovito lijepo je jer ne pada kisa i sunce se pojavi na momente, a u svakom takvom danu uzivamo, jer ih ima malo, pa je steta provesti ih u kuci. Hvala za tvoj komentar 🙂

  2. Kakva divota,zamišljam sebe odmah, tu negdje,da pješačim i uživam u ovoj istinskoj ljepoti,..hvala ti na divnim slikama Goco,uživala sam!

  3. Ajme Gordana, kako je predivno!! Imala sam osjećaj kao da sam ponovno obišla Howth, hvala ti na tome! Zaista prekrasna zemlja 🙂

Comments are closed.