Margrethe06

Danski dizajn je poznat u cijelom svijetu i jedna od kuhinjskih stvarcica koju poznaju i koriste mnogi sirom svijeta, a da to i ne znaju je poznati danski dizajn. Radi se o melaminskoj zdjeli za mucenje nazvanoj po tada princezi, a danasnjoj danskoj kraljici Margareti koju je jos 1954. godine dizajnirao Jacob Jensen, a prodana je do sada u 50 miliona primjeraka u cijelom svijetu. Jedina izmjena je gumeni prsten koji je na dno zdjele dosao nesto kasnije i koji osigurava da zdjela stabilno stoji na glatkim povrsinama. Zdjela je takodje dizajnirana tako da se razlicite velicine mogu slagati jedna u drugu i tako zauzimaju manje prostora u kuhinjskim ormarima.

Margrethe07

Sve je pocelo kada se fabrika plasticnih stvari Rosti obratila dizajneru za ideju za novi proizvod za sta je dobio samo dva dana vremena. Nakon dva dana Jacob Jensen im je prezentirao Margareta zdjelu crvene boje bez nekih velikih objasnjenja ni obrazlozenja, a koju su u fabrici prihvatili bez mnogo razmisljanja. Sve tri strane dobrog dizajna su bile zadovoljene: oblik, funkcija i materijal. Zbog nekih veza sa kraljevskom porodicom dobijena je i dozvola da zdjela nosi princezino ime. Od 1954. godine je zdjela pratila trendove i promijenila mnogo boja  i velicina, ali sam dizajn je do danasnjeg dana ostao nepromijenjen.

Margrethe13

2008. godine ova zdjela je dobila sestru, a radi se o zdjeli Victoria nazvanoj po svedskoj princezi. Zdjelu je dizajnirao sin jacoba Jensena, a razlikuje se po pojacanom dijelu za sipanje i rupom koja daje mogucnost da se objesi na zid.

Margrethe08

Margareta zdjela {Rosti} je izdrzljiva, ne krivi se i jedna je od najcescih zdjela u danskim kuhinjama, ali i stalno mjesto u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

PROCITAJ TAKODJE Kako malu kuhinju napraviti vecom

Jeste li imali priliku sresti se sa Margareta zdjelom u vasim prodavnicama pokucstva?

3 odgovora na “Zdjela koja je dospjela na postanske marke”

  1. Ja imam veliku crnu i stvarno je kvalitetna – koristim je već godinama.

  2. Nisam se srela sa Margaretom i Viktorijom, ali verujem da su jako dobre. Za sad, sluze i ove nase koje nemaju kraljevsko poreklo niti bilo kakvo ime, ali ako bas mora, evo, krsticemo ih…

Komentari su onemogućeni.