Zasto se prodaje ananas bez vrha

IMG_0245.jpg

Posljednjih dana su kupci u Danskoj znatizeljno zagledali u svjeze ananase na odjelima voca i povrca i to iz samo jednog razloga, a to je da su ananasi ogoljeni i bez lisnatog vrha. Za sve znatizeljnike je postavljeno i kratko obavjestenje o cemu se zapravo radi.

Svi mi uvijek biramo ananas zelenog, svjezeg i cvrstog lista, a sav ananas ciji list pocinje venuti se baca, jer niko ne zeli da ga kupi. Da bi se to sprijecilo uradjen je eksperimentalni projekat u saradnji sa proizvodjacima iz Costa Rice gdje se vrh ananasa sijece i ujedno tamo koristi za ishranu stoke. Ovakvog ananasa bez vrha se moze utovariti cak 40 % vise na brodove koji plove prema Danskoj, jer zauzima manje mjesta, pa se na taj nacin stedi i na transportu, ali i smanjuje zagadjivanje okoline.

IMG_0244.jpg

Vrh na ananasu ne predstavlja nikakav znacaj za svjezinu i ocuvanje kvaliteta ananasa, a smanjenje troskova prevoza, hrana za stoku, ocuvanje okoline i konacno smanjenje bacanja hrane {procitaj vise ovdje} su velike stvari koje obecava ovaj ogoljeli ananas.

Jedna od posljednjih stvari je i najava da bi ovakav ananas mogao i manje kostati ako kupci prihvate ovu ideju. Za sta bi se inace koristio vrh ananasa osim da nam napuni kantu za smece. Nekad su se vrhovi ananasa koristili za ukrasavanje na stolovima sa hranom, ali su moderni kuhari protiv slaganja na ovale nejestivih stvari kao recimo ukrasavanje koktela papirnatim ukrasima je zamijenjeno svjezim vocem.

PROCITAJ TAKODJE Trgovina bez ambalaze

Pojedinci tvrde da bi im nedostajali listovi ananasa kada treba ocijeniti da li je zreo ili nije. Navodno ako se lako izvadi list iz sredine sa vrha ananasa, onda je zreo, dok strucnjaci kazu da to nije tacno i da listovi mogu biti klimavi iako je ananas nezreo.

IMG_0248.jpg

Sve u svemu, ogoljeli ananas je ovih dana potakao diskusiju i komentare.

PROCITAJ TAKODJE: Restoran koji servira ostatke

Da li bi vam smetalo da kupite ananas bez vrha? Koje povrce bi se po vasem misljenju moglo prodavati na slican nacin?

3 odgovora na “Zasto se prodaje ananas bez vrha”

  1. Gordana, bas je interesantan tekst, nadam se da ces nas obavestiti da li su kupci prihvatili.
    Moram da se vratim da procunjam po blogu ima dosta postova koje sam propustila a kod tebe nikad nije dosadno! Odlicno je [to si linkove umetnula u tekst!

Komentari su onemogućeni.