Zdrava hrana crne boje

Kad pricamo o zdravoj hrani, prva pomisao je zelena boja na nasem tanjiru, medjutim sve se vise govori o zdravlju tamnih namirnica, a pogotovo o tzv. crnoj hrani i o njenom pozitivnom djelovanju na nase zdravlje. Koliko crne hrane postoji?

Kad bolje pogledamo, zaista je puno upravo crnih namirnica. Kupine, soja-sos, crni grah, crna leca, crno grozdje, nigella sjemenke, crni mak, vanilija, tartufi, crne masline, i mnoge druge. Crne namirnice su narocito omiljene medju kuharima, jer su dekorativne na tanjiru.

Popularno je i tzv. crno ulje koje se pravi od mljevenih crnih maslina pomijesanih u ulje. Crno ulje je jako dekorativno na svijetlim krem supama ili supama od bundeve.

Crni bijeli luk

Ovaj luk nastao je fermentacijom obicnog bijelog luka i ubraja se u superfood. Sladji je nego obicni bijeli luk i ne daje los zadah, popularan je medju kuharima, koji eksperimentisu sa ovom popularnom namirnicom od pripreme slanih jela, pa cak i deserta, jer zbog boje djeluje atraktivno na tanjiru.

 Crna riza

Crna riza se susrece u italijanskoj kuhinji, jer se i uzgaja u dolini rijeke Po. Bogata je antioksidantima, a sadrzi nizi nivo secera od obicne rize.  Nekad su je jeli samo carevi, te se zato naziva i zabranjena riza, cesto se koristi za sushi, ali i za deserte.

Crni caj

Crni caj je vec dugo u sjeni popularnosti zelenog caja o kome se toliko govori i pise, iako je jako rasprostranjen i nalazimo ga u raznim mjesavinama caja. Crnom caju pripisuju se ljekovita svojstva i cesto se o njemu pise u vezi sa snizavanjem kolesterola, ali i kao caj koji je dobar protiv stresa. Crni caj opusta i umorne misice.

 Crni ribizl

Crni ribizl sadrzi C-vitamin i utice pozitivno na imunitet. Koristi se za pravljenje sokova, marmelada, a moze se dodavati salatama ili koristiti kuhan u obliku sosa kao prilog uz jela od mesa.

Crni sezam 

Crni sezam se moze koristiti za sve vrste hrane u koje se stavlja svijetli sezam, najcesce se koristi za kruh i peciva, ali se odlicno uklapa sa mnogim salatama, sa krompirom ili sa piletinom.  Sezam se oduvijek smatrao namirnicom koja usporava starenje i inace je dobar je kozu.

Koja je vasa crna namirnica?

Photo kredit: 2, 5

9 odgovora na “Zdrava hrana crne boje”

  1. Prvi puta vidim ovaj crni bijeli luk,toalno zanimljivo,crni sezam imam i koristim ga,i baš su mi ove namirnice u crnoj boji zanimljive,zdrave su i dekorativne u isti mah:)

  2. Najbolja mi je ova crna riža, tj nisam ju nikad spremala ali bi zbilja htjela, super izgleda! I da, svaka čast na zanimljivim postovima 🙂

  3. Crno je bogato gvožđem, mnogo više nego crvene namirnice, ali o tome nismo mnogo znali. Zapravo, ništa mi nismo znali, tako smo živeli, a sad je pred nama brdo stvari, veliki izbor svega, pa i namirnica i informacija o njima.

Komentari su onemogućeni.