Mnogi turisti opisuju Rim kao favorit – grad i mnogi mu se vracaju vise puta sto je razumljivo svima koji su ga posjetili. Rim osvaja svojom velicinom, istorijom i posebnom atmosferom, znamenitosti se redaju u nizu, a neke od najvaznijih koje se ne smiju propustiti su:

1. Panteon

Panteon (pan-teo – svi bogovi) ili hram svih bogova simbol znanja i blagostanja Rimskog carstva sagradjen je u vrijeme cara Hadriana poznat po svojoj okrugloj kupoli koja je i danas jedna od najvecih kupola u svijetu pravljenih od nearmiranog betona. Kupola je visoka 43 m i zavidno je kako je jos uvijek postojana. Ujedno je i najocuvanija gradjevina iz antickog Rima, a razlog toga je da je ova gradjevina predana papi Bonifaciusu i od tada sluzila kao crkva imena Sanata Maria dei Martiri.

Na vrhu Panteona se nalazi otvor precnika 9 metara kroz koji se na srediste unutrasnjeg prostora poplocanog mramorom vec vijekovima spustaju sunceve zrake i kisa. U Panteonu se nalaze i grobovi izmedju ostalih grob slikara Raphaela i nekih od italijanskih kraljeva.

Ulaz u Panteon je besplatan, ali uz povremene manje redove za cekanje. Panteon je danas crkva, te se posjetioci mole za tisinu.

2. Koloseum

Koloseum koji je smjesten u srcu Rima simbol je i jedna od najposjecenijih znamenitosti Italije. U ovoj impresivnoj gradjevini bilo je mjesta za 50 000 ljudi koji su dolazili posmatrati borbe gladijatora ili ucestvovati u svecanostima, a u ovalnu gradjevinu ulazili su na 80 ulaza od kojih su cetiri bila predvidjena samo za kraljeve. Na sredini se nalazila arena od drveta posuta pijeskom (arena – pijesak, lat.), a pijesak je sprecavao da drvena podloga ne bude klizava kada se natopi krvlju. Publika je bila podijeljena prema stalezima, tako da su siromasni i robovi sjedili na najvisim mjestima. U pauzama izmedju borbi u Koloseumu su vrsena i pogubljenja na najsurovije nacine.

Koloseum se moze uvijek vidjeti spolja, posebno je lijep osvijetljen u mraku, a za razgledanje unutrasnjosti potrebna je ulaznica. Red za kupovinu ulaznice je samo za one najstrpljivije, tako da je najbolje kupiti je online unaprijed.

3. Španske stepenice

Ove prelijepe stepenice smatraju se najsirim stepenicama u Evropi, popularno su sastajaliste u Rimu, ali i turisticka atrakcija i nesto sto se jednostavno treba vidjeti prilkom posjete Rimu. 135 stepenica spajaju dva rimska trga, a gradjene su od 1723. do 1725. godine da spoje Piazza di Spagna (ime trga po spanskoj ambasadi) i francusku crkvu Trinita dei Monti na istoimenom trgu. Trebalo je da se stepenice zovu francuske, jer ih je platio francuski diplomat, koji se nije volio penjati u crkvu na vrhu brdasceta. Trazio je i da stepenice ostanu francuska teritorija, a da Rim placa za francuskoj drzavi za koristenje.

U dnu stepenica je fontana Fontana della Barcaccia koja predstavlja potopljeni brod u toku poplava 1598. godine kada se rijeka Tibar izlio iz korita i jedan brod dospio na ovaj trg.

Zanimljivo je da se na ovim stepenicama ne smije jesti, a mnogi kazu da su ove stepenice najljepse u maju kada su prepune cvijeca.

4. Forum Romanum

Rimljani su ga nazivali Veliki forum ili tek Forum, forum ili trg oko kojeg je rastao Anticki Rim, mjesto gdje se sve odvijalo i srediste zivota rimske drzave.

Pogled na Forum Romanum je dostupan svima, ali ako se zeli obilazak, potrebna je ulaznica.

5. Fontana di Trevi

Jedna od najpoznatijih turistickih atrakcija Rima je sigurno Fontana Di Trevi, prekrasna barokna gradjevina koja je na mnogim listama najljepsa fontana svijeta. Gradjena je od 1732. do 1762. godine, a ime je dobila po dijelu gdje se nalazi, na raskrscu tri ulice (tre vie), siroka je 49 i visoka 26 metara.

Legenda kaze da se opet vratis u Rim ako u nju bacis novcic, a naravno tu je i pravilo kako da bacis novcic: Ledjima se okrenes fontani, a novcic bacis desnom rukom preko lijevog ramena.

Novac iz fontane se sakuplja svakog dana i koristi u dobrotvorne svrhe. Za perfektnu fotografiju se mora poraniti, jer je mjesto ispred fontane cesto prepuno turista.

6. Castel Sant’ Angelo, Andjeoska tvrdjava

Na obali Tibra nalazi se Castel Sant’ Angelo ili Andjeoska tvrdjava koja je prema njegovoj vlastitoj naredbi izgradjena kao mauzolej cara Hadriana, ali je kasnije koristena i druge namjene izmedju ostalog kao zatvor i vojna kasarna. Ova tvrdjava je 1933, godine pretvorena u muzej u kojem se izmedju ostalog nalaze i zeljezne kase u kojima su pape cuvale crkvena blaga na sigurnom.

7. Altare della Patria, Vittoriano

Gradjevina Vittoriano sagradjena od bijelog mramora posvecena je prvom italijanskom kralju Vittorio Emanuele poznata je pod nazivom Oltar domovine (Altare della Patria).

Gradjena je od 1911. do 1935. godine i nalazi se na trgu Piazza Venezia. Zbog izgradnje su srusene neke stare gradjevine, a jedna je cak premjestena da ne bi kvarila pogled na ovu pompeznu gradjevinu.

Protivnici ove gradjevine nazivali su je pogrdim imenima kao vjencana torta i pisaca masina, jer su smatrali da joj nije bilo mjesto u antickom dijelu grada.

8. Piazza Navona

Piazza Navona je veliki i sigurno najljepsi trg Rima okruzen baroknim gradjevinama na kojem se nalazi nekoliko fontana od kojih je najdominantnija Fontana dei Quattro Fiumi (Fontana cetiri rijeke) (na fotografiji sa visokim stubom) koja je izgradjena 1651. godine po nalogu Pape Innocensa 10. Ovo remek-djelo cine cetiri skulpture koje simbolisu bogove cetiri svjetske rijeke Dunava (Evropa), Gangesa (Azija), Rio de la Plata (Amerika) i Nila (Afrika) cije je lice jedino prekriveno, a svaku skulpturu izradio je drugi skulptor.