12 lakih nacina do zdrave kose

alexander-wang

Lagano se blizi proljece, uskoro cemo se rijesiti toplih kapa i zatvorenih prostorija sto je sve isusivalo nasu kosu. Zato nasa kosa zahtijeva posebnu njegu u ovo doba godine. Neke male izmjene u svakodnevnoj njezi kose mogu pomoci da nasa kosa izgleda lijepo i zdravo.

1. Hrana igra jednu od najvaznijih uloga da bi kosa izgledala zdrava. Ishrana bogata ribom, orasima i avokadom ucinice nasu kosu zdravom, cvrstom i sjajnom.

2. Mnoge zene peru kosu samo jednom ili dva puta sedmicno sto i jeste jedan od razloga lijepe kose, jer precesto pranje samponom ostecuje kosu i isusuje je. Ako je kosa vise masna, moze se kombinovati i suvi sampon za pranje kose koji ce pomoci u tom slucaju.

3. Iako mislimo da je odredjeni sampon dobar za nasu kosu, dobro ga je ponekad promijeniti i zamijeniti drugim. Mnogi grijese kad koriste previse sampona umjesto da manju kolicinu sampona temeljno utrljaju i ujedno masiraju tjeme glave. Sljedeci put probajte sa polovinom sampona na koju ste navikli.

4. Po mogucnosti izabrati sampone bez sulfata koji obicno nose i oznaku SLS FREE. Sulfati iritiraju nasu kozu, izazivaju peckanje u ocima i daju da sampon pjeni, pa zato samponi bez sulfata malo pjene. Kod osjetljive koze kosa se moze ponekad oprati i djecijim samponima.

5. Kosu na kraju pranja isprati hladnom. Hladna voda ce uciniti da ostecenja na kosi budu manje vidljiva. Kosu njezno istrljati rucnikom, ali ne hodati dugo tako  zamotanom kosom u rucnik, jer vlazna kosa lako puca, lakse nego suva i na taj nacin se ostecuje.

6. Izbjegavati pretjerano feniranje i susenje vrucim zrakom i koristiti heat-protection produkte. Susiti tako da se fen okrene da susi od vrha prema krajevima kose tako da zrak struji gotovo vertikalno niz kosu. Ponekad je dovoljno lijepu i zdravu dugu kosu samo pocesljati nakon pranja i pustiti da se sama osusi.

7. Ne cetkati kosu previse agresivno posebno onim losim cetkama  koje ostecuju i lome kosu.

8. Ne dirati kosu rukama, jer se tako brze masti.

9. Balzam stavljati samo na vrhove kose, nikada na tjeme i radije onaj bez silikona. Naidealnije je poceti ga nanositi od polovine prema krajevima kose. Maske za kosu, posebno one prirodne su neophodne da bi se nasoj kosi vratio sjaj. Ponekad je dobro lagano posusiti kosu i utrljati na vrhove ulje za kosu. Maslinovo ulje je odlicna zamjena.

10. Sisanje kose je neophodno da bi kosa bila lijepa i zdrava. Preporucljivo je sisanje svakog treceg mjeseca.

11. Izbjegavati prekomjerna bojenja i drasticne promjene boje kose zbog kojih kosa najvise trpi. Na trzistu je sve vise zdravijih nacina za bojenje kose.

12. Izbjegavati gumice za vezanje kose koje ostecuju kosu.

Koji je vas savjet za zdravu i lijepu kosu? Koji je vas omiljeni produkt za njegu kose?

Photo 1

2 odgovora na “12 lakih nacina do zdrave kose”

  1. Svi savjeti savrseni! Citam (bas juce) da crni sezam (Nigella seeds / curekot) moze vratiti boju osjedjeloj kosi ; navodno da ga treba konzumirati svaki dan 3 mjeseca.

  2. Taman sam se prije par sati vratila od frizera i poprilično skratila kosu – ususret proljeću 🙂
    Većina savjeta mi je poznata, ali ponekad sam jednostavno morala koristiti gumicu za kosu, a i perem kosu češće od 1-2 tjedno

Komentari su onemogućeni.