Godina je nova, ali su neki problemi ostali stari. U toku prosle godine smo ponovo bili svjedoci pojava izazvanih klimatskim promjenama.

Koliko smo sami ucinili za prirodu i koliki doprinos smo dali zajednickoj borbi za ocuvanje planete koju smo, poznato je vec, samo posudili od sljedecih generacija?

O plastici kao jednoj od najvecih opasnosti za nasu planetu se pise svakodnevno, a vodeci trgovacki lanci su se ukljucili u borbu protiv smanjenja plastike u svakodnevnici potrosaca. Iako se mnogi od poteza u trgovinama koriste i u ciste marketinske svrhe, svaki potez smanjenja plastike je za pohvalu.

Ukidanje plasticnog pribora za jelo i stapica za usi

Vecina danskih trgovina od ove godine ukida tanjire, case i escajg za jednokratnu upotrebu i mijenjaju ih proizvodima od otpada bambusa, kao i plasticne stapice za usi koji se pojavljuju u novoj verziji sa papirnom drskom, a veliki broj butika sa odjecom izmedju kojih i H&M je poceo naplacivati plasticne vrecice koje su se ranije podrazumijevale uz kupljenu odjecu. Cak su se dijelile za svaki komad odjece, ako ste ih placali na razlicitim kasama, iako ste vec drzali jednu u rukama.

Ako je jedno od novogodisnjih obecanja na vasoj listi za 2019. godinu i zastita prirode, evo i pet nacina kako da lako smanjite upotrebu plastike u novoj godini.

1. Jedan od najlaksih nacina je NE plasticnim vrecicama. U mnogim zemljama se vec godinama na svim mjestima gdje je vrecica besplatna kupac pita treba li mu vrecica. Iako se to radi prvenstveno radi ustede, sa druge strane je dobro za prirodu, a i podsjeca nas da vec mozda imamo u ruci drugu plasticnu vrecicu u koju se jos moze dodati. Medjutim, jos uvijek je mnogo mijesta na kojima vam jednostavno uguraju plasticnu vrecicu prije nego ste toga svjesni.

Sama kupovina plasticnih vrecica za nosenje hrane i kucnih potrepstina do kuce je jednostavno neoprostiva, jer se stofne vrecice mogu nositi danima i godinama, cuvati priroda i stedjeti novac istovremeno.

Ako jos sam sasijes vrecicu od stare odjece ili posteljine, onda je to tek pravi pogodak.

Na odjelima voca i povrca obicno stoje tanke vrecice za jednokratnu upotrebu koje takodje treba izbjegavati i uzimati samo u iznimnim situacijama.

2. Ne kupuj plasticne tanjire i case! Za vecinu stvari postoji alternativa u trgovini, a za piknik u parku ili prirodi svako moze ponijeti svoj tanjir i casu, vratiti kuci i oprati.

U mnogim evropskim zemljama se u vecini kafea kafa moze platiti i usuti u vasu vlastitu solju i tako izbjeci bacanje miliona plastificiranih solja za jednokratnu upotrebu.

3. Plasticne cetkice za zube zamijeni cetkicama od bambusa! Cetkice od bambusa stite zemlju od plasticnog zagadjenja i mnoge se kada ostare, mogu odloziti za kompost.

I najmanji pokusaj za spas prirode je vrijedan pokusaj!

4. Smanji upotrebu filma za zamotavanje hrane! Umjesto toga koristi kutijice koje se mogu koristiti neograniceno. Na trzistu postoje i staklene posude za cuvanje namirnica i gotove hrane u frizideru koje su jos zdravije.

5. Trudi se da kupujes hranu koja nije pakovana u previse ambalaze! Voce je najbolje kupovati na trznicama, lokalno po mogucnosti kao i sto vise sezonsko koje nije transportovano iz dalekih zemalja. U odjelima voca biraj voce koje se prodaje na komad.

6. Ne trazi plasticnu slamcicu uz sok! Ne kupuj vodu u plasticnoj boci, nego nabavi bocu koju mozes nositi svaki dan u torbi.


2 odgovora na “6 lakih načina kako da smanjiš upotrebu plastike u 2019. godini”

  1. Fantastično šta se čini!
    Sčažem se potpuno i sa tvojim ličnim stavom!

Komentari su onemogućeni.