21-Kvadratiske-mobile-højbede-galvaniseret-terrassen

Proljece je vrijeme kada napokon otvorimo vrata nasih balkona koji nam moze posluziti kao produzetak dnevne sobe ili kuhinje i biti prijatan kutak za jutarnju solju kave, dobru knjigu, popodnevni caj ili tek mali odmor na suncu. Tokom zime balkoni nisu aktuelni, cesto sluze za neko odlaganje stvari, pa je proljece vrijeme kada ih treba urediti da bi se na njima prijatno osjecali. Za urediti balkon nije potrebno previse, rijesiti se nepotrebnih stvari na njemu, koja posjeta buvljaku, neki komadic starog namjestaja ili tek par saksija u zivim bojama. Ovih dana sam naisla na neke simpaticne stvarcice za balkon kao na primjer ove prakticne pokretne metalne kutije za sadjenje zacinskog bilja ili cvijeca koje ce uciniti pomicanje laksim za sve koji vole mijenjati raspored stvari u prostoru.

Drugi detalj su visece saksije u raznim bojama i oblicima koje ce ozivjeti svaki balkon i donijeti fini ljetni ugodjaj. U dugacke saksije se moze staviti vise manjih saksija i kombinovati tako cvijece po vrstama i bojama.

altankasser1

Osim klasicnih visecih saksija nedavno su se pojavile na trzistu i zanimljive saksije koje se samo stave preko ograde.

PicMonkey Collage

Mali stolic na balkonu je uvijek dobrodosao ma koliko je balkon mali. Ikea ima jedan simpatican jednostavan model za male balkone, stolic koji zauzima sasvim malo mjesta, jer ima jednu ravnu stranu koja se moze nasloniti na zid ili ogradu balkona.

ma1401_i_wishlist_13.hmr

Na svakom balkonu je dobro imati jedan minijaturni staklenik u koji mozemo sakriti njezne biljcice od kise ili iznenadne hladnoce ili zastititi svjezu baziliku i drugo zacinsko bilje. Zimi u ove male staklenike mozemo staviti pokoju svijecu, mali kaktus i slicno i drzati ih kao ukras na prozorimaili slicno.

cc27997e82a27e926a5978584b1abc30

Posljednji detalj je minijaturni gril koji se u nedostatku mjesta moze okaciti i na ogradu i na kojem se moze pripremiti brzi obrok za par osoba u toplim danima kada je u kuhinjama prevruce.

Altangrill_19-06-20_552181a

PROCITAJ TAKODJE Kuhinje na otvorenom

Imate li balkon i koliko ga koristite?

Photo kredit 1, 2, 3, 4, 5, 6

6 odgovora na “6 simpaticnih stvari za balkon”

  1. Sve divno izgleda! Kad smo se prije 8 godina uselili u nas mali stan, koji mi se poslije jednog jos manjeg u kome smo do tada zivjeli, cinio veliki a imao je i terasu mislila sam da ce ona sluziti iskljucivo za kafenisanje i gusterisanje. Sada poslije 8 godina i pored garniture za sjedenje koju imamao na terasi ona ipak vise sluzi kao ostava i za susenje vesa na moju veliku zalost. Ljeti ipak posto se ves brze susi uspijem da sklonim zicu i da sjedimo fino kao ljudi na njoj. Kako gleda na sjever i stalno pirka neki vjetar biljke koje su spolja se obicno osuse brzo tako da mi je veoma tesko da gajim cvijece u saksijama. Zacine drzim na terasi sa unutrasnje strane ali zbog nedostatka prostora ne mogu da zasadim bas puno toga.

  2. Ovdje su popularne tzv vertikalne baste; svasta se tu moze naci – od jestivog bilja i zacina do ukrasnih cvjetnih biljaka. Svaki najmanji prostor treba biti iskoristen za bilje!

Komentari su onemogućeni.