Danske trgovine izbacile sa polica kokice za mikrovalnu

popcorn mikrobølge

Ovih dana je 1200 trgovina jednog od najvecih danskih trgovackih lanaca izbacilo sa svojih polica kokice za mikrovalnu pecnicu nakon sto su vec godinu dana upozoravali proizvodjace da nadju alternativnu ambalazu za dosadasnju koja se u nanovijim istrazivanjima pokazala jos opasnijom za zdravlje nego sto se znalo do danas. Proizvodjaci po ovom pitanju nisu uradili nista, a nadati se da ce i drugi trgovci slijediti ovaj primjer. Pomenuti trgovacki lanac je vec ranije izbacio tako sporni papir za zamotavnje sendvica, papir za pecenje, muffins papirne kalupice i slicne proizvode.

Opasni sastojak u spornoj ambalazi utice na hormone, kancerogen je, negativno utice na odbrambeni sistem i nosi jos niz opasnosti za zdravlje ljudi. Radi se o perfluorooktanskoj kiselini kojom su papirne vrecice premazane da ne bi propustale masnocu, a koja je posebno opasna za trudnice. Ranije se govorilo da su te kolicine u granicama normale, a danas je dokazano da su granice jednostavno previsoke. Isti slucaj je i sa papirom koji ne propusta masnocu, a koristi se za pakovanje sendvica izmedju ostalog. 

Ono sto slijedi je pokretanje rasprave o tome da se zakonom zabrani ovakva stetna ambalaza i uticaj na zakon na nivou Evrope po kome su dozvoljene granice upotrebe ove kiseline previsoke.

Ove kokice su vec i bez ambalaze nezdrav proizvod zbog soli, secera i lose masnoce koju sadrze. Za kupce kojima ce nedostajati popularna brza verzija kokica preporucuje se pravljenje kokica u zagrijanog serpi ispod poklopca na dobri stari nacin.

Photo kredit 1

Kupujete li ponekad kokice za mikrovalnu pecnicu? Koliko uopste koristite mikrovalnu pecnicu i hranu koja je namjenjena za zagrijavanje u njoj?

2 odgovora na “Danske trgovine izbacile sa polica kokice za mikrovalnu”

  1. Mikrotalasnu imam i koristim je za grijanje vode za caj, kokice, topljenje cokolade i putera, podgrijavanje supe i tecnih jela. Kokice smo do skoro cesto pravili jer nismo bas bili svjesni stetnosti sem one od soli i masnoca./ U zadnje vrijeme smo se vratili starom nacinu spremanja u serpi na sporetu.

  2. Kada bi svi razmisljali na taj nacin… Australija je poprilicno ‘amerikanizovana'po tom pitanju – sto znaci profit prije svega, nazalost!

Komentari su onemogućeni.