Danski Bozic u slikama

IMG_0716

Danasnje slike su uradjene sinoc kod jedne danske porodice na proslavi bozicne veceri koja je ovdje ujedno i najznacajniji dio proslave Bozica. Vece 24. decembra sastoji se u tradicionalnoj veceri, plesu oko bozicnog drvceta i otvaranju poklona nakon vecere po cemu se razlikuju od drugih zemalja u kojima se pokloni otvaraju na samo bozicno jutro. Sama vecer je jako jednostavna, obicno svinjsko pecenje, patka, krompir, smedji sos i crveni kupus, a desert je tradicionalni risalamande, riza sa sosom od visanja i bademima.

IMG_6147

IMG_5891

IMG_8408

Dansko bozicno drvce je posebno, ukraseno skromno i jednostavno sa svijecama i cesto danskim zastavicama. Ponekad su ukras samo ukrasi koji se izrezuju od papira. Postavi se negdje u sredinu prostora da bi se dobilo mjesto gdje se mogu uhvatiti u krug oko drvceta.

IMG_5290

Tak, Christian!

7 odgovora na “Danski Bozic u slikama”

  1. Voljela bih cuti sta je to sto ti nedostaje? Otprilike je isto, samo sto je design moderniji. Drago mi je da si komentarisala design, uvijek je dobro cuti misljenja. Glædelig Jul 🙂

 1. Ne znam, mnogo mi se svidjao font i logo kave. Kao da je pozivao na ugodno druzenje uz srkanje kave i caskanje uz tvoje uvijek fantasticne pricice.
  Ovdje mi takodjer jako bode oci ovo veliko P u price, sto nije gramaticki ispravno, a i zbog fonta je to Price veoma upadljivo, pa mi vise lici na englesku rijec cijena nego na nasu rijec price.
  Nemoj me shvatiti pogresno, i ovo je fin dizajn, mnogo, samo je meni osobno onaj prosli bio mnogo adekvatniji i ljepsi 🙂

 2. Hvala puno. Ovo price je uvijek bilo velikim slovom i ime je bloga, pa sa te strane se moze pisati velikim slovom, a kvacica jos nije uradjena, jer se uvijek radi posebno, kako si rekla ona solja je ranije bila to slovo koje je nedostajalo 🙂 dolazi kvacica, jos se radi na novinama.

 3. Sviđa mi se ono što se nudi na stolu, ali mi je zato način kićenja jelke totalni šok – jednostavnost i zastavice?? Ali dobro, svaki narod ima svoje običaje, vjerojatno bi njima bila čudna naša drvca. Ugodne blagdane ti želim!

   1. Ovo je slika iz jedne danske porodice, a koristen je stari nacin kicenja koji je skroman sa svjecicama i danskim zastavama. Naravno da je svako drvce razlicito i svaka porodica ima neku svoju tradiciju, ali zastavice, papirnata srca koja sami naprave i zive svjecice su dio tradicije. Sad koliko Danaca postuje tu tradiciju i danas, ja ne mogu da znam, ali ovakvo drvce je prikazano na vecini slika o tradiciji kicenja bozicnog drvca u Danskoj 🙂

Komentari su onemogućeni.