svjetiljke andersen odense

Gradu u kojem zivim Odense ne krije da se ponosi H. C. Andersenom i bilo gdje da se nadjete nesto ce vas podsjetiti da ste u gradu njegovog djetinjstva.  Tako se tokom cijele godine odrzavaju razna dogadjanja u gradu, krajem godine cuveni H. C. Andersen bozicni market, a na samim plocnicima kojima je nekada koracao prepun ideja, nadahnuca i zelja utisnuti su tragovi njegovih stopa koji mogu posluziti turistima da sto bolje dozive Andersenov rodni grad.

Ovih dana je jedna posebna proslava u toku. Radi se o obiljezavanju 150 godina od proglasenja H. C. Andersena za pocasnog gradjanina grada Odense.

Svjetlosna instalacija Field of Light

Field of Light Odense

“Ja pripadam svijetu”

Kada se H. C. Andersen tada siromasni mladic uputio put Kopenhagena, njegova zabrinuta majka je kaze prica od prorocice zatrazila da joj pogleda u njegovu buducnost. Prorocica je Andersenu prorekla sjajnu buducnost i rekla joj da ce njen sin kada se jednom vrati u rodni grad biti docekan svecano i sa svjetlima. Rodni grad je bio premalen za njega i uvijek je govorio da pripada svijetu i da putovati znaci zivjeti.

Prije 150 godina kada je Andersen vec bio poznat i proglasen pocasnim gradjaninom rodnog grada, gorjele su svjetiljke u Odenseu, kao i ovih dana kada se svecano obiljezava taj datum i u gradu svijetli hiljade lampica sve zajedno rad engleskog umjetnika Bruce Munro nagradjivanog i poznatog po svjetlosnim instalacijama sirom svijeta. Ovo je njegova prva instalacija u Evropi, a sastoji se od 8 000 lampica koje ce svijetliti u mracnim zimskim mjesecima u srcu grada.

Iako je ova instalacija zabiljezena na mnogim fotografijama, ipak je treba dozivjeti i vidjeti “uzivo”, jer ljudsko oko uhvati uvijek vise od kamere.

Jedan komentar na “Field of Light”

Komentari su onemogućeni.