Konjac spužvica – kako da osvježiš svoje lice na prirodan način

Nase kupaonice su prepune ne uvijek zdravih preparata i mnoge od njih mozemo zamijeniti zdravijim verzijama, pa tako prirodna ulja, kao kokosovo, kamilica, sjemenke lana, med, krastavac i mnoge jestive stvari mogu posluziti za njegu koze, a jedna prirodna spuzvica moze, ako to zelimo zamijeniti preparat za ciscenje lica. Radi se o konjac spuzvici koja se iz Japana uselila u kupaonice mnogih zena sirom svijeta.

Sta je konjac spuzvica

Konjac spuzvica sluzi za ciscenje lica, sasvim je prirodna i efektivnija od raznih proizvoda za ciscenje lica, pilinga i slicno, ujedno je njezna i stiti kozu, a preporucuje se i za najsenzitivnije vidove koze. Sama spuzvica je dovoljna da se ocisti lice bez upotrebe drugih preparata, ali se naravno na nju mogu nanijeti i neki preparati koje volimo nanositi. Spuzvice su u razlicitim bojama, a svaka boja je za odredjeni tip koze. Masiranjem ovom spuzvicom postize se da koza dobija sjaj vec nakon prvog puta, a redovnim koristenjem pored sto se odstranjuju necistoce iz koze postize se njegovan i zdrav izgled koze lica.

Procitaj takodje Zasto Japanke stavljaju ruku na usta kad se smiju

Konjac spuvice poticu od korjena istoimene biljke koja raste na japanskom ostrvu poznatom kao jednom od najcistijih mjesta u svijetu sa cistom nedirnutom vodom i cistim vazduhom. Dio je rituala ljepote japanskih zena preko 1500 godina koje kako je poznato polazu mnogo na njegu lica i poznate su po svom porculanskom tenu.

Kako se koristi konjac spuzvica

  1. Konjak spuzvicu namociti u vrucoj vodi i ostaviti da stoji 5-10 minuta. Spuzvica se moze namociti i u hladnoj vodi, ALI se vruca voda preporucuje bar par puta sedmicno, a cak i prokuhavanje.
  2. Iscijediti iz vode i masirati lice kruznim pokretima. Spuzvica ne treba da se sasvim osusi, dovoljno je da bude mokra toliko da se iz nje ne cijedi voda prilikom masaze. Moze se koristiti ujutro prije nanosenja dnevne kreme ili navece nakon eventualnog skidanja sminke i nanosenja kreme za noc ili slicno. Spuzvicom se naravno moze masirati i cistiti koza i drugih dijelova tijela.
  3. Spuzvicu isprati i objesiti da se susi do sljedece upotrebe. Na svakoj spuzvici se nalaze koncici koji sluze za tu namjenu. Nakon toga ce spuzvica kao i svaka prirodna spuzva biti ponovo tvrda. Spuzvica moze uz pravilnu upotrebu trajati i do 3 mjeseca.