Filadendron – trend sobna biljka

Kao i u svemu ostalom i medju sobnim biljkama postoje trendovi. Mozda se neko i nece sloziti sa ovim, ali ako se malo prisjetimo, uvijek je postojalo neko cvijece u kucama nasih mama i baka koje nas podsjeti na djetinjstvo kada ga odjednom negdje ugledamo, tako da mora biti nesto u tome da moda postoji i kada govorimo o sobnim biljkama. Tako  su  na primjer devedesete bile godine orhideja, 2015. godina je bila u znaku kaktusa, sukulenti i kaktusi bili su svuda gdje smo pogledali, i moderni su jos uvijek, a u 2016. se po magazinima pojavio dobro nam poznati i pomalo zaboravljeni filadendron u svim mogucim vrstama. Sve te stare biljke dozivljavaju comeback, a neke od njih su bile gotovo zaboravljene i uzgajivaci cvijeca su ih gotovo prestali uzgajati zbog male potraznje.

U sedamdesetim i osamdesetim filadendron je punio mnoge dnevne sobe i cesto se u metrima protezao oko okvira slika i goblena po zidovima. Otporna biljka koja dobro podnosi promjene mjesta i ne zahtijeva neku preveliku njegu, a moze narasti i do tri metara u visinu ponovo se useljava u mnoge dnevne sobe.

Procitaj takodje Cvijet koji ce najbolje procistiti zrak u tvom stanu

Za one koje ne zele obavezu oko njege cvijeca tu su i plakati sa karakteristicnim narezanim i supljim listovima filadendrona koji su pravi hit u namjestanju unutrasnjih prostora.

Koji cvijet stoji u vasim dnevnim sobama?

Photo kredit 3

Jedan komentar na “Filadendron – trend sobna biljka”

  1. Ako postoji antitalenat za gajenje sobnog cvjeca onda sam to ja. Za zadnjih desetak godina uspjesno sam uspjela da ubijem par desetina biljcica i jedva nekoliko ja prezivjelo moju brigu. Filadendron bas fino izgleda i mislim da ce biti moj sledeci eksperiment kad je tako otporan pa mozda i prezivi.

Komentari su onemogućeni.