Pet detalja: brød, cortado, cantuccini i još ponešto

Iako smo cini se juce zakoracili u novu godinu, jos je svega desetak dana ostalo od januara. Sljedeci mjesec je u znaku zimskog skolskog raspusta kada ce mnogi otputovati na skijalista najcesce po Austriji i Italiji. Dani postaju lagano svijetliji i duzi sto se osjeti i na gradskim ulicama gdje se trgovine lagano pripremaju za sljedece godisnje doba, mozda i previse rano.

2. Hygge sa prijateljicom

Kafe – pekara Brød {Kruh}, cortado i peciva sa cokoladom {recept za danska deciva sa cokoladom pogledaj ovdje}

Cortado se sastoji od dijela espressa i dijela vruceg mlijeka serviranog tako da krema sa espressa dolazi na vrhu solje. Ime dolazi od spanjolske rijeci cortar {rez, izrezan} sto ce reci da je jaki okus espressa izrezan ili prerezan dodavanjem vruceg mlijeka. Cortado je narocito popularan u spaniji i Portugalu kao i u juznoj Americi.

3. Pocetkom godine, nakon praznicog nakita, zimzelenih grancica i dekoracija grad potpuno promijeni dekoraciju i to onu koja mirise ili tacnije priziva proljece. Tako je i ovih dana na ulicama naseg grada.

4. Cantuccini

Procitaj takodje Cantuccini sa bademima

Procitaj takodje Cantuccini sa kestenovim brasnom

5. Pamuk umjesto plastike – trgovina u borbi protiv mikro-plastike u spuzvama i krpama za pranje sudja. Procitaj vise ovdje.

Zelim vam ugodan i lijep vikend!