indija film lion

Godisnje se 80 000 djece izgubi u Indiji od svojih roditelja, mnoge od njih roditelji nikada ne nadju niti saznaju za njihovu cesto tragicnu sudbinu. U osamdesetim godinama djecak Saroo Brierly dozivi istu sudbinu i izgubi se od starijeg brata, a film Lion koji je preporuka za januar je baziran na ovoj istinitoj prici.

Saroo je dobar i poslusan djecak koji iako malen razumije tesku porodicnu situaciju i zajedno sa starijim bratom pomaze majci koja tesko radi noseci kamen da bi ih prehranila.

Prvi dio filma je prica iz njegovog djetinjstva negdje na sjeveru Indije koje je pored siromastva i neimastine ipak prepuno ljubavi i topline koju Saroo osjeca pored svoje majke, brata i sestre, sve dok se jednog dana ne izgubi i postaje dio ove tuzne indijske statistike i jos jedno medju hiljadama djece koji spavaju na ulicama velikih gradova.

Uplasen i gladan Saroo se pokusava snaci, izbjeci sve opasne situacije koje vrebaju na ulicama i u svojim djecijim mislima i snovima koje sanja spavajuci na hladnim plocnicima Kalkute preko 1500 kilometara daleko od svog skromnog doma nada da ce ga majka jednom pronaci.

Nakon mjeseci provedenih na ulici dospijeva u dom za ostavljenu i izgubljenu djecu odakle ga usvaja jedna porodica iz Australije u koju odlazi tuzan jer ga njegovi nisu pronasli.

Drugi dio filma je prica o sada odraslom Saroo u kome se preplicu sreca i zadovoljstvo zivotom koju su mu omogucili novi roditelji, ali i tuga zbog neznanja odakle dolazi i zelja da njegova prava majka sazna da je ziv. Od ono malo sjecanja o dozivljajima i mirisima iz djetinjstva pokusava pomocu interneta i Google Earth spojiti sve moguce tackice iz sjecanja i doci do imena mjesta odakle dolazi.

Odraslog glavnog junaka glumi Dev Patel poznat iz filma Milijunas s ulice, a svojom ulogom i glumom nikoga nece ostaviti ravnodusnim djecak Sunny Pawar koji glavnog junaka glumi kao dijete.

Film je dirljiva prica koju vam toplo preporucujem i dugo nakon sto ga pogledate bicete pod snaznim dojmom i porukom ovog filma koja osvjetljava problem  tragicne sudbine djece sa ulica Indije.

Suze su zagarantovane.