PicMonkey Collage

Kao i svaka knjiga, prica ili film ima svoje glavne junake, tako ih imaju i nase kuhinje iako mozda ne razmisljamo uvijek o njima. Ali, kada bi nas neko pitao o njima, svi bi ih mi lako pobrojali. Slazete li se? Ko su junaci vase kuhinje?

Moja kuhinja ima nekoliko junaka, a to su uglavnom stvari koje uvijek koristim, koje mi pomazu i na koje sam navikla. Bez obzira koliko stvari imali u kuhinji, koliko pomagala i spravica lezalo svuda po ladicama i ormarima, samo su neke one koje uvijek koristimo.

Malo stakleno zvono

DSC_1070

Ovo malo stakleno zvono kupila sam jedne prilike u Banja Luci i citavo ga donijela ovamo, a od tada je stalno u upotrebi. Koristim ga najvise za luk, limun ili limetu. Ponekad nam zatreba malo luka, a ako je glavica velika, cesto ne znamo sta bi sa tim ostatkom. U ovakvom zvonu se moze sacuvati duze, a da se ne osjeti miris otvorenog luka.

Kuhinjski noz

DSC_1099

Noz za ovo, noz za ono, ali ipak jedan koristim najvise i gotovo za sve, a svi oni koji su kupljeni za neke specijalne potrebe, ugalvnom su u drugom planu, jer jedan dobar noz zamijeni cijelu ladicu losih i traje godinama.

Hvataljka za spagete

DSC_1037

Hvataljke za spagete izgleda ili zvuci kao nesto u nizu nepotrebnih kucanskih pomagala i jedna je od stvari za koju nisam bila sigurna da li cu je koristiti, ali se pokazala kao izuzetno prakticna i sto je najvaznije sluzi svrsi. Kada se serviraju kuhane spagete, ponekad ih nije lako izvaditi sto smo vec svi probali.

Serpa za kuhanje tjestenine

DSC_1135

Kada su se prije nekoliko godina pojavile po trgovinama markice za sakupljanje i posto ionako kupujemo, sakupila sam sto je bilo potrebno za ovu neobicnu serpu koja je ubrzo postala jedna od omiljenih u mojoj kuhinji. Dizajnirana je za kuhanje tjestenine, a posebna je po tome sto na poklopcu ima sa rupice na obe strane vece ili manje, sto ujedno sluzi i kao cjedilo za cijedjenje tjestenine. Na unutrasnjem zidu je i litarska oznaka, tako da se lako i moze izmjeriti potrebna kolicina vode. Jako prakticna kuhinjska stvar.

DSC_1122

Sta su glavni junaci vase kuhinje?

6 odgovora na “Glavni junaci moje kuhinje”

  1. I ja imam jedan veliki kuhinski noz koji stalno koristim, ekspres lonac koji koristim bar 4-5 puta nedeljno jer u njemu kuvam sve sto ima i malo sosa i kuvalo na plin na kome kuvam kafu i toplim mlijeko i to mnogo brze nego sto bi na ploci.

  2. I ja sam razmisljala o ovakvom jednom postu….apsolutno imam junake u kuhinji, ali ih necu sad’ razotkrit…samo cu reci da se jedan od mojih junaka podudara sa jednim od tvojih 😉

  3. ne znam odakle bih počela …ali, moram od nečega…ipak mislim da su kod mene glavni: ekspres lonac, dvije tave malo dublje s poklopcima, kuhalo za vodu, ručni mikser i daska za rezanje…ona je posebna..od moga p. tate 🙂

Komentari su onemogućeni.