Hamletovim stopama

Na najuzem dijelu morskog prolaza na kojem Dansku od Svedske dijeli samo cetiri kilometra smjesten je renesansni dvorac Kronborg jedan od najljepsih dvoraca Skandinavije, cije se ime nalazi i na listi svjetske bastine, a cijeli svijet ga poznaje po Sekspirovom Hamletu.

Ne zna se da li je Sekspir ikada bio u Helsingoru, ali se zna da su mnogi engleski i skotski glumci iz tog vremena posjecivali Helsingor koji je tada bio jedan od najznacajnijih gradova zbog cuvenog poreza koji se naplacivao za koristenje morkog prolaza, a sto je smatra se inspirisalo Sekspira da radnju svoga cuvenog djela postavi upravo ovdje. Hamlet je najizvodjeniji pozorisni komad, Dvorac Kronborg poznat kao Hamletov dvorac, a Helsingor kao Hamletov grad.

Kronborg, impozantni dvorac burne i dramaticne proslosti, obnavljan u vrijeme vladavine mnogih kraljeva, gorio nepaznjom radnika koji su ga obnavljali, bombardovan i osvajan od Svedjana koji su odnijeli veliki dio vrijednosti prilikom ratnih razmjena, dvorac u cijim su podrumima zivjeli robovi, a danas je statua Holger Danskog, koji spava, a probudice se, kaze vjerovanje, od krvi i mesa kad bi jednog dana Danska bila ugrozena od neprijatelja.

{ Holger Danski }

Ovog vikenda posjetila sam dvorac Kronborg, mjesto na kome se ispreplicu dramatika i istorija i koje svakodnevno posjecuju turisti iz cijelog svijeta. Oko dvorca sa starih  vojnih utvrdjenja cuju se stari topovi, topot konjanika, povici vojnika, tako da se iznenada nadjete daleko u vremenu usred jedne bitaka koje su se ovdje vodile.

Hodajuci kroz dvorac susrece vas miris vlage podzemnih mracnih hodnika koji cuvaju tajne starog vremena. U malim mracnim sobicama su rekonstruisane celije u kojima su zivjeli robovi, ljudi koje su tako osudjivali za kradje ili prevare.

{ Crkva }

Za pregledati unutrasnjost dvorca trebalo bi provesti gotovo cijeli dan i proci kroz ogromne sale i odaje u kojima se zivjelo u puno raskosi, zlata i umjetnina.

Dvorac Kronborg zivi i dalje prepun dogadjanja i umjetnosti, svakog ljeta u njemu se moze dozivjeti i Hamlet, a ulogu Hamleta na Kronborgu igrali su cuveni svjetski glumci.

{ Pogled prema Svedskoj }

Kronborg svake godine priprema i tradicionalni bozicni market i otvara vrata mnogobrojnih galerija i umjetnickih radionica smjestenih u nekadasnjim pomocnim zgradicama i vojnim kasarnama oko dvorca, a posjetioci mogu uzivati u bozicnim poslasticama i vrucem napitku od vina.

12 odgovora na “Hamletovim stopama”

  1. ovo je krasota! kako ja volim ovakva mjesta, a i ovakve postove, divno. ima nešto baš u ovom maglovito kišnom hladnom vremenu i ovakvom pejsažu i dvorcu. super post!

  2. Krasno si prikazala ovo predivno zdanje.
    Takodjer si dobro opisala nekadašnji sjaj i bijedu koja se odvijala na dvorovima i oko njih.
    Sigurno si puna dojmova, lijepo je udahnuti duh nekih davnih vremena.

  3. Super post Goco…
    Vratila si me u vrijeme nase mladosti kad smo se po prvi put susreli sa Sekspirom i njigovim Hamletom( naravno citajuci obaveznu lektiru). Obozavam posjetiti takva mjesta, i bas ti zavidim . Slike su lijepe, posebno mi se svidja ova zadnja ( pogled kroz maglu) prema Svedskoj. 🙂

  4. Ovi dvorci su zaista čudesni u svakom pogledu. Osvajaju i pričom i slikom, a utisak pojačava, svakako i priča o Hamletu. Ne znam šta bih još rekla, osim da, ko živi u Skandinaviji, i ima mogućnost da ga vidi,da to svakako učini, jer verujem da je osećaj zaista neverovatan.

Komentari su onemogućeni.