Spageti “Aglio e olio”

Cesto se uvjerimo kako su jednostavna jela zapravo i najukusnija jela, pa zato ne cudi da su spageti “aglio e olio” jedno od najomiljenijih jela u Italiji. Ovo jelo je dobra ideja kada se zurimo sa ruckom ili kada nismo stigli u kupovinu. Dakle, ako u kuhinjskom ormaru ima malo spageta, za dvadesetak minuta imacemo topal i mirisan obrok.

Kolicine bijelog luka i cilija su po vlastitom ukusu, a ja sam na 250 gr spageta stavila 4 veca cesna bijelog luka i polovinu crvenog cilija.

Postupak:

  1. Staviti spagete da se kuhaju u posoljenu vodu
  2. U medjuvremenu isjeckati bijeli luk, staviti ga na hladno maslinovo ulje i lagano proprziti dok ne dobije zlatkastu boju protresajuci tavu povremeno
  3. Kad je luk dobio zlatnu boju, dosuti malo vode da se zaustavi proces tamnjenja luka
  4. Isjeckati malo cilija ili persuna po zelji i dodati u tavu
  5. Skuhane spagete iscijediti iz vode i pomijesati sa uljem i lukom
  6. Servirati sa malo ribanog parmezana

Spageti “aglio e olio” pored tjestenine u maslacu sa zalfijom je jako jednostavno jelo za koje je potrebno malo vremena i jako malo namirnica. Ono o cemu treba voditi racuna je da spagete budu skuhane “al dente” ili ne previse raskuhane i da se luk przi na sasvim laganoj vatri protresajuci tavu povremeno.

Ove spagete  posluzene uz zelenu salatu mogu biti kompletan obrok.

15 odgovora na “Spageti “Aglio e olio””

  1. Volim špagete u svim varijantama. Obično uđivam u kuvanju i svaki obrok pripremam polako i sa puno ljubavi, ali imam i ovakve recepte, jer nismo uvek u mogućnosti da kuvamo polako i bez žurbe. Ovaj recept ide u moj kuvar i isprobaću ga prvom prilikom.

Komentari su onemogućeni.