PicMonkey Collage

Danas je u Danskoj prvi dan uskrsnih praznika, cetvrtak i petak su uvijek neradni dani kao i drugi dan Uskrsa, ponedjeljak. Mnogi Danci odlaze u vikendice ili sa kamp-kucicama u kampove, ako vrijeme dozvoljava, ali i koriste ove slobodne dane za putovanja u inostranstvo ili posjete porodicama. Period ovih praznika je i jedan od perioda godine kada ljudi kupuju kuce ili vikendice, sredjuju se vrtovi, a sve trgovine sa rasadom i potrepstinama za vrtlarstvo su otvorene. Uskrsna subota je i jedan od dana u godini kada je svuda najveca guzva i svi se snabdijevaju sa svjezim namirnica za sam Uskrs i tradicionalne uskrsne ruckove.

PicMonkey Collage

PROCITAJ TAKODJE Sta Danci jedu za Uskrs

PicMonkey Collage

Jaja koja simbolisu ovaj praznik su uglavnom cokoladna.Pune su ih trgovine i izlozi cijeli mjesec dana prije pocetka uskrsnih praznika, a uglavnom su od marcipana i nugata, pa preliveni cokoladom.

Sto se tice obojenih jaja Danci ih ne jedu za Uskrs nego ispusu tako da se jaje opere, probuse dvije rupe na vrhu i na dnu, a zatim duzom iglom probusi po mogucnosti i zumance, te se pusuci na jednu stranu ispuse masa jajeta na drugu, tako da ljuska ostane prazna. Tek takvo jaje se boji i ukrasava.

Photo kredit: Pinterest

5 odgovora na “Inspiracija”

  1. Malo neobičan običaj vezan za jaja, ali zanimljiv. Volim praznike i šarenilo, to se zna!

    Želim srećan Vaskrs svima koji sada slave i da ga proslave u ljubavi.

  2. Uskrsnje praznike volim upravo zbog kretivnih mogucnosti i zanimljivih dekoracija.
    Dobar odmor; nadam se da ces se uspjeti zabaviti sa svojom djecicom ovih dana .

Komentari su onemogućeni.