1947921_832739463422769_5896567518554990340_nKao i u drugim zemljama tako i u Danskoj postoje posebni obicaji vezani za proslavu Uskrsa. Jedan od prvih znakova Uskrsa su narcisi, jako popularno uskrsnje cvijece zbog same zute boje. Obicaj je da se boje jaja, ali tako da se kroz malu rupicu izduva sadrzaj jajeta, a zadrzi samo ljuska koja obojena sluzi za dekoraciju stola. Jedan neobican i jako simpatican obicaj je slanje anonimnog saljivog pisma izrezanog od papira koji se u danasnje vrijeme zadrzao jos samo medju djecom. Onaj ko dobije pismo pogadja ko ga je poslao pomocu tackica u kojima se krije ime, a ako ne pogodi duzan je jaje posiljaocu. Uz ovo pismo se cesto okaci i visibaba, a tradicija slanja ovoga pisma ima korjene u dalekoj proslosti.

G_kkebreve_530320mUskrsnja trpeza je jako sarena. Najcesce se od mesa servira jagnjetina koje se inace povezuje sa proljecem i toplim vremenom ili piletina. Tu je i neizostavna marinirana haringa, przena haringa, tradicionalni dio danske kuhinje, zatim kuhana jaja, tunjevina, racici, sunka, topla pasteta i plate od sira. Uz uskrsnji rucak pije se specijalno uskrsnje pivo i neka od danskih rakija na bazi krompira. Kaze se da rakija ide uz haringu da bi mogla ponovo plivati.

marinerede-sild

Na uskrsnjoj trpezi neizbjezan je i dimljeni losos koji je inace veoma prisutan u danskoj kuhinji, a servira se sa svjezim koprom.

CIMG6638

paaskelilje2_2

Uz Uskrs se jede dosta cokolada i neizostavni marcipan od kojih se prave uskrsnja jaja. Neradni dani su cetvrtak i petak u sedmici prije Uskrsa, sam Uskrs kao i dan poslije.

Photo kredit 2, 3, 5

5 odgovora na “Sta Danci jedu za Uskrs”

  1. Nekako mi se najviše sviđa količina ovih neradnih dana, haha. Sigurno mora biti jako simpatično to pisamce i sve što se vezuje uz njega. Hrana je u skladu s podnebljem, ali meni je ipak draže ono što mi tradicionalno poslužujemo za Uskrs.

  2. Super Gocke, obožavam postove u kojima nam približavaš danski kulturu.
    Priznajem da mi se njihov meni više sviđa od našeg. Kod nas uglavnom klasika mesište uvek. Svi jedu ribu na Veliki petak pa im ne pada na pamet da ponovo spremaju :/

  3. Sviđa mi se blagdanska trpeza u Danskoj, mislim da bih se lijepo tu uklopila, a primjetila sam i lijepi broj neradnih dana, ova dva dana prije Uskrsa super bi mi došla !

  4. Lijepo je poznavati običaje drugih zemalja. A što se tiče neradnih dana, ja i onako uvijek radim jer sam u novinama tako da mi ni kod nas to ništa ne znači

Komentari su onemogućeni.