Nedavno sam citala jednu toplu pricu o Agnes Wagner osamdesetsedmogodisnjoj penzionerki iz Danske koja je svoje vrijeme posvetila heklanju hobotnica i od ljeta 2013. godine ostrikala je ni manje ni vise nego 1000 komada. Nisu ovo samo obicne hobotnice koje ce zavrsiti u nekoj kutiji djecijih igracaka, nego su daleko vise od toga, a Agnes Wagner je samo jedna od mnogih u Danskoj koji su se prikljucili ovoj zanimljivoj i inspirativnoj akciji.

Jedna danska medicinska sestra je cesto heklala hobotnice kao poklone novorodjenim bebama svojih poznanika, a onda je dosla na ideju da bi hobotnice bile jednako dobre i za prerano rodjene bebe, sto se pokazalo kao tacno, jer krakovi hobotnica podsjecaju bebe na pupcanu vrpcu, smiruju ih i daju im osjecaj dobro poznate sigurnosti u kojoj su se donedavno nalazile, a kada bi se cvrsto uhvatile za krak hobotnice, bebe bi i manje cupale sonde koje su imale na sebi.

2013. godine jedan otac prijevremeno rodjene bebe je cuo pricu ove medicinske sestre i zamolio poznanicu koja je heklala da ohekla jednu hobotnicu ili nesto slicno sto bi licilo na pupcanu vrpcu. Tako je zapocelo heklanje hobotnica, a neobicna ideja se brzo prosirila na ostale skandinavske zemlje, zatim i dalje: u Ameriku, Australiju, Palestinu, Izrael, Tursku, Englesku i mnoge druge sirom svijeta i simpaticne, vesele i mekane hobotnice su pocele tjesiti prijevremeno rodjene bebe sirom svijeta.

U Danskoj je do danas oheklano preko 22 000 hobotnica u svim bojama i sarama i sve su urucene nekoj od danskih bolnica.

Photo credit 1-3

2 odgovora na “Inspirativne priče: 1000 hobotnica”

 1. Divna prica.Za nas nevicne heklanju,bilo bi dobro da postoji pomoc u vidu seme ili nesto slicno

  1. Hvala za komentar, Slavice. Stranica ove grupe je na sljedecem linku, imaju i seme za heklanje, a moze se izabrati i engleska verzija stranice. https://www.spruttegruppen.dk
   Vidjela sam i jednu stranicu na Facebook na nasem jeziku.
   Zove se
   Jovanin svet šarenila – heklane igračke i još ponešto

Komentari su onemogućeni.