Izmedju zime i ljeta

Fastelavn

U stara vremena Fastelavn je bio dan kojim je zapocinjao 40 dana dugi post u Danskoj, ali kada je Reformacijom 1536. godine post ukinut, ipak su zadrzani obicaji koji su se odrzavali na taj dan. Taj dan je bio ujedno i prelaz izmedju zimskog i ljetnog vremena, a ritual se sastojao u tome da se dva covjeka obuku jedan kao zima, jedan kao ljeto i bore. Naravno, poenta je bila da ljeto pobijedi. Obiljezavanje ovoga dana su u proslosti uvijek pratila fizicki teska takmicenja, a jedan od specificnih dogadjanja je bio da se objesi bure sa zivom mackom, a konjanici na konjima sa drvenom palicom udaraju u bure naizmjenicno sve dok bure ne pukne, a macka izjuri napolje. Onaj koji napravi rupu na buretu nazivao se macijim kraljem.

Danska poslastica.jpg

Ovaj obicaj se zadrzao sve do danas, ali posto je odnos prema zivotinjama sasvim drugaciji u danasnje vrijeme verzija sa zivom mackom ne bi bila prihvatljiva, tako da se bure napuni slatkisima, a djeca se smjenjuju udarajuci u bure, sve dok jedno ne napravi rupu na buretu kroz koju ispadaju slatkisi i tako postane maciji kralj ili kraljica. Ovome danu se djeca u Danskoj jako raduju i oblace se u raznorazne kostime, a slade se specijanim pecivima koja nose i ime ovog praznika koje se peku gotovo cijeli februar i prepune su ih pekare. Pune se najcesce kremom ili slagom u raznim bojama. Fotografije su sa izloga popularne pekare Lagkagehuset.

Obicaj je takodje da maskirana djeca u grupama idu po kucama pjevajuci i sakupljaju sitni novac i slatkise.

Danski kolaci.jpg

Ispred jedne od najboljih danskih pekara bila je posebna guzva, jer je ocito da mnogi smatraju da je vrijedno cekati u redu da bi se probale njihove poslastice. Radi se o pekari La Glace o kojoj sam pisala i ranije i sto mozete procitati ovdje i ovdje.

La glace.jpg

Setacka ulica Kopenhagen.jpg

Moda.jpg

3 odgovora na “Izmedju zime i ljeta”

Komentari su onemogućeni.