Kad se uloge zamijene

Screen Shot 2013-11-16 at 6.55.46 PM

Blizi se vrijeme zimskih praznika i katalozi mnogih trgovackih lanaca prepuni ideja za praznicne poklone zatrpavaju nase postanske sanducice. Ove godine su ipak neki od njih bili primjeceni vise od drugih.

Radi se o katalozima najvecih prodavnica igracaka Toys”R”Us i Fætter Br koji su se za ovu sezonu posluzili malo netradicionalnim metodama i napravili kataloge u kojima nema podjele igracaka prema spolovima nego se na fotografijama djecaci igraju lutkama i slicnim igrackama koje vezemo sa djevojcicama, a djevojcice stoje za grilom, igraju se auticima i bagerima.

Objasnjenje koje je uslijedilo od strane ovih velikih kompanija poslije mnogobrojnih reakcija i cak uplitanja politickih stranaka je da katalozi oslikavaju stvarnost u kojoj se djecaci igraju igrackama za djevojcice, a djevojcice idu u odjeci za djecake i da grijesimo namecuci djeci plavu i roza boju prema spolovima ne dozvoljavajuci im da sami biraju.

 

Screen Shot 2013-11-16 at 6.51.59 PM

Mnogi se pitaju da li se radi o dobrom marketinskom potezu kada se zeli skrenuti paznja i napraviti dobra reklama, jer je slicna reklama prosle godine u Svedskoj izazvala veliku polemiku. Svedjani su otisli korak dalje i kod njih postoje cak i obdanista koja su spolno neutralna i u kojima se ne prica o on ili ona spolu, nego samo pominje ono kada se govori o djetetu.

Ponekad mi odrasli mislimo da djeca treba da zive onakav zivot za koji mi mislimo da je ispravan.

Djecije shvatanje spolova nece se formirati vrstama igara i igracaka koje im namecemo, ali ce sigurno na to uticati ono sto gledaju da odrasli oko njih rade. Ako na primjer djecaci nikada nisu vidjeli da ocevi peru sudje ili usisavaju, shvatace pranje sudja kao zenski posao ili ce djevojcice gledajuci kako majka trazi od oca da otvori limenku ili zavrne sijalicu smatrati da to mogu samo muskarci. Ako se obracamo djeci da se drze dalje od odredjenih poslova to se moze u buducnosti odraziti na izbor njihovog obrazovanja ili zanimanja.

800

Da li je po vasem misljenju ovaj katalog u redu ili ne i zbog cega?

6 odgovora na “Kad se uloge zamijene”

  1. Katalog samo odrazava realisticno stanje u svijetu…Sve je manje ‘muskih’ i ‘zenskih’ poslova. Osim toga, vrijeme je da djeci prestanemo ‘ispirati mozak’ svojim ocekivanjima, predrasudama….

  2. Polazeci od moje cerkice mislim da je skroz ok jer ona pored toga sto voli haljinice voli i autice na daljinsko upravljanje a barbikama se uvijek slabo igrala mada ih ima ali imam utisak da su joj bas dosadne. Najbolje je pustiti djecu da sama odaberu sta im odgovara a primjer iz kuce je naravno ima veliki uticaj na njihovo formiranje.

Komentari su onemogućeni.