Panpepato – slatki poklon iz Toskane

DSC_0484

Panpepato je tradicionalni italijanski kolac porijeklom iz Toskane, a u porodici je sa kolacem Panforte cije nam je ime mozda vise poznato kada pricamo o italijanskim bozicnim specijalitetima. Zapravo se i Panforte nekada zvao Panpepato zbog velike kolicine bibera i raznih zacina koji su se mijesali u tijesto. Panpepato se ponegdje naziva i Panforte nero zbog izrazito tamne boje. Kada je kraljica Margherita od Savoy-a posjetila grad Sienu u Toskani za nju je napravljana verzija sa secerom u prahu na vrhu danas poznat kao Panforte Margherita.

I bez obzira kako se zovu i Panforte i Panpepato su pravi dozivljaj za sve ljubitelje zacinjenih kolaca.

DSC_0488

Prosle sedmice sam dobila mali slatki paketic iz Toskane i u njemu panpepato mekani kao plis i ujedno hrskavi, sladunjavi, mirisni i papreni kolac.

DSC_0489

DSC_0496

Da li ste probali italijanske bozicne kolace i koji je vas favorit? Da li ste mozda pravili neke od njih?

9 odgovora na “Panpepato – slatki poklon iz Toskane”

  1. Uh, krasno izgleda! Nisam ga imala priliku probati, ali voljela bih. Prva asocijacija na talijanski božićni kolač je naravno panettone. Prošle sam ga godine napravila doma i 1000 puta je ukusniji od onog kupljenog. Ove se godine spremam isprobati još jedan njihov božićni recept, nadam se da će uspjeti.

  2. Cao, mozes li mi dati recept za panettone, mada nadjoh vec jedan od, ali i za taj drugi kolac.
    Hvala

Komentari su onemogućeni.