Cokolada ima dosta zanimljivih prednosti, ali i nekih mana, zato je vazno pazljivo izabrati kvalitetnu cokoladu i uzivati u njoj u malim kolicinama.

Theobroma cacao je naziv kakao-drveta sto se sa grckog jezika moze prevesti kao hrana bogova kako su kakao i opisale mnoge kulture koje su ga koristile kroz istoriju.

Cokolada potice iz Juzne Amerike gdje su izmedju ostalog Asteci pripremali napitak od kakao zrna i smatrali ga Bozijim napitkom. Spanci su prvi donijeli cokoladu u Evropu gdje se u njoj uziva i danas.

Danas na trzistu postoje uglavnom cetiri grupe cokolada ili onoga sto nazivamo cokoladom:

Crna cokolada je luksuz proizvod, intenzivnog okusa i proizvedena od sasvim nekoliko sastojaka od kojih je najmanje secera.

Bijela cokolada se pravi od kakao-maslaca i secera, blazeg je okusa, koristi se cesto za pripremanje deserta i najosjetljivija je na visokim temperaturama.

Mlijecna cokolada se pravi od kakaoa, kakao-maslaca, secera i mlijeka u prahu.

Cokolada za kuhanje je zamjenski proizvod koji se cesto naziva jos jednim imenom pored naziva cokolada, jer se u nju dodaje biljna masnoca, te se zato ne moze zvati samo cokolada.

Dobre i loše strane čokolade

Cokolada ima mnogo dobrih osobina kada pricamo o hranljivim osobinama i uticaju na organizam, kao na primjer to da je jak antioksidant ili da sadrzi magnezijum i zeljezo, ali je vazno napomenuti da se ovdje misli samo na pravu cokoladu, a ne na sve moguce vrste proizvoda koji se samo zovu cokolada i koje nalazimo u vecini supermerketa. Zato su mnogi strucnjaci protive popularnom epitetu “super food” koji cesto stoji uz cokoladu. Cokolada to nije, ali se moze reci da je cokolada kvalitetna namirnica koju treba jesti u malim kolicinama.

Procitaj takodje Kakao nibs kao dodatak doručku

Lose strane cokolade su da cokolada moze izazvati ovisnost i zato je ne bi trebalo cesto konzumirati, a ovisnost je vezana za cokolade sa manjim udjelom kakao mase i s tim vecim dijelom secera. Pored toga sto je cokolada bogata mineralima i mnogim drugim hranjivim sastojcima, cokolada sadrzi i veliki broj kalorija.

Tri korisne preporuke kako da izaberes kvalitetnu cokoladu

Vecina cokolada u supermarketima sadrzi samo 28 – 35 % kakaoa i zapravo bi se mogle zvati secerne table sa okusom cokolade. Iako neki proizvodjaci svoje cokolade nazivaju tamnim cokoladama, one sadrze tek oko 50 % kakaoa, sto jos uvijek nije ono sto se povezuje sa dobrim komadom cokolade. Secer ponisti sve sto je dobro u kakao-masi.

– Prvo na sta je vazno obratiti paznju je koliki je zapravo procenat cokolade u smedjoj tabli koja je pred nama. Trebalo bi da je procenat cokolade najmanje 70 %, ali je idealno da je 85 % ili vise. Ako ste od onih koji su tek poceli paziti koju cokoladu kupuju, dovoljna je cokolada od 70 procenata kako bi se dalje procenat povecavao u taktu sa navikavanjem na okus prave cokolade.

Procitaj sastav na poledjini: Prvi sastojak treba biti kakao ( pasta ili kakao-masa). Ako je neki drugi sastojak sa liste na prvom mjestu, cokoladu treba vratiti na policu sa koje ste je uzeli. Na popisu sastojaka cokolade je i kakao maslac koji je prirodna masnoca iz kakaoa, kakao prah i secer. Na kvalitetnim cokoladama secer je obicno posljednji na listi sastojaka. Nazalost na trzistu je najveci broj “cokolada” u kojima je secer ili mlijeko prvi sastojak na listi sto znaci da ga ima najvise. Ponekad je na listi i aroma vanilije ili ekstrakt orasastog voca sto se ne smatra losim.

– Proizvodjaci tamnih cokolada bez secera ponekad dodaju umjetno sladilo maltitol da bi tako predstavljali svoj proizvod kao proizvod bez secera.

Potrebno je takodje obratiti paznju na to da se u neke cokolade dodaje kakao iz kojeg je izvadjen veliki dio masnoce, a time i najbolji dio kakaoa. Na ambalazi stoji i dalje naznacen visoki procenta kakaoa sto je pogresno.

Procitaj takodje Prica o ljudima koji su prvi put probali cokoladu

Jedan komentar na “Kako izabrati dobru čokoladu”

  1. Da cokolada stvara zavisnost, svakako sam iskusila ali sam sad sebi dala rec da cu koristiti samo crnu, volim 70%. Kafu sad zasladim kockom crne cokolade pa za 3 meseca cu pogledati rezultate masnoce. Od ove emisije je pocelo odvikavanje kad sam sebi priznala da mi slatko cini stetu…https://youtu.be/QpmTFEGLqLY

Komentari su onemogućeni.