Kako okititi u bijelo

 

Da bi ukrasili nase domove za predstojece zimske praznike nije uvijek potrebno ni previse novca ni previse kupovine. Ponekad je dovoljno prosetati po prirodi ili osvrnuti se oko sebe, zaviriti u ladice ili u kutije na tavanu ili podrumu koje vec dugo nismo otvarali. Moze se izabrati odredjena tema kao zlatno, bijelo, crveno i slicno.

Kada je prostor mali, jedna od ideja je i ukrasiti ga bijelim nakitom. Za pocetak potrebna je jedna grana, manja ili veca zavisi od prostora koji zelimo ukrasiti. Kada se grana koju unesemo u kucu osusi, premazimo je bijelom bojom preostalom na primjer od krecenja.

Kada se boja osusi, postavimo granu u neku saksiju ili vaznu bijele boje, a ako takva nedostaje moze posluziti i najobicnija staklena tegla koja se moze obojiti u bijelo ili omotati bijelim papirom. Na granu okacimo par sitnica bijele boje, bilo sta, sto nam padne na pamet kao dijelove starog nakita, igracaka i slicno.

Pored grane mogu posluziti svi bijeli predmeti koje nadjete od najobicnije gume, koja je trenutno pravi hit u dekoracijama, anisa kojeg obojimo u bijelo, dugmadi, svijeca, bijelih masnica, bijelog perja, bijele vune i slicno.

Za ukrasavanje se moze koristiti i nesto sto nalikuje snijegu. Cesto se moze u vrijeme praznika naci umjetni snijeg, ali i malo krupne soli posluzice odlicno.

Bijeli heklani komadici, bijela cipka ili tkanina, kutijice koje se mogu zamotati u bijeli papir su samo neke od ideja. Naravno mali bijeli ukrasni predmeti upotpunice cjelinu. Bijele keramicke figure su ponovo aktuelne.

Svecani prizvuk ovim bijelim dekoracijama dace komadi starog nakita koga sigurno svi imamo negdje u ladicama. U ovom slucaju najbolje ce odgovarati srebrenkasti ili bijeli. Ne zaboravimo bijele klikere.

Cijelu bijelu dekoraciju mozemo staviti na jedno mjesto kao na primjer na prozor, a sve upotpuniti trenutno jako popularnim papirnim cipkanim podmetacima koje zalijepimo na prozor. U nedostatku se moze koristiti i najobicnija vata koja jako dekorativno izgleda na prozorskim staklima pogotovo kad je mrak napolju.

Grana obojena u bijelo se moze koristiti i kao svakodnevni ukras cijele godine, a kada vam dosadi, obojite  je crnom bojom u novi elegantan ukras.

Volite li ukrasavati vas dom za zimske praznike?

17 odgovora na “Kako okititi u bijelo”

  1. Bravo za ove ideje ! Slažem se sa time da za ukrašavanje ne treba izdvojiti previše novaca i da su najjljepši oni ukrasi koje sami napravimo. Ja jako volim ukrašavati stan za blagdane, a iako volim bijelu varijantu nekako sve završi na nekim crveno-zlatnim kombinacijama .

  2. kao klinka sam obozavala to kicenje i praznicno raspolozenje i uvijek sam sama izradjivala ukrase za jelku (kod mene je uvije teroja bila: stosarenije to bolje!).. a onda sam se preselila preko bare i sve mi je prisjelo kad sam vidjela na sta to ludilo ovdje lici.. tako da vise ne kitim.. prosle godine sam sakupila lisce i cesere u parku sam imala kosaricu punu suvog raznobojnog lisca.. ali to je vrhunac mog kicenja ovih godina =)

Komentari su onemogućeni.