Kako se sakrivaju poskupljenja u manjim pakovanjima

Nedavno se fotografija Toblerone cokolade sirila danima po socijalnim medijima nakon cega su se poceli otkrivati i ostali slucajevi naglog smanjivanja raznih proizvoda kako prehrambenih tako i ostalih kucanskih potrepstina. Da bi se kamuflirao porast cijena mnogi proizvodjaci su odlucili da zadrze isto pakovanje ili ambalazu kako potrosac ne bi uocio da dobija manje za istu cijenu. Kada je ambalaza ostajala ista, malo ljudi je uocavalo razliku u tezini, a slucaj Toblerone je bio vidljiviji, jer je cokolada na engleskom trzistu promijenila dobro poznati izgled.

Posljednjih nekoliko godina preko 2000 razlicitih proizvoda pakuje se na ovaj nacin i tako skrivaju poskupljenja. Kupovina prehrambenih namirnica je svakodnevna navika i ako je u istoj ambalazi odjednom 400 umjesto 500 gr, necemo to uociti na prvi pogled. Poskupljenja se najcesce prikrivaju u tezini proizvoda, broju komada, kao recimo kada su proizvodjaci cigareta poceli pakovati 19 komada cigareta umjesto 20, u broju pranja rublja kod deterdzenta za ves, broju odmotaja na rolni toaletnog papira i slicno.

Neki od najcescih proizvoda koji se zadnjih pet godina pakuju na ovaj nacin su kafa, cokoladni proizvodi, proizvodi u kojima je sadrzan kakao ili secer, marmelade, bonboni, vakumirano mljeveno meso, deterdzenti za pranje, toaletni papir i mnogi drugi.

Kako navode proizvodjaci na ove poteze su bili prinudjeni iz vise razloga, a jedan od prvih je poskupljenje sirovina za proizvodnju, kao i uvodjenje nekih dodatnih poreza na nezdrave namirnice kao sto je secer sto je recimo slucaj u Danskoj.

Eksperti tvrde da ce neki potrosaci uociti da je proizvoda u pakovanju manje, neki nece nikada, ali i da je manju tezinu teze uociti nego uociti visu cijenu sto opet bolje odgovara proizvodjacima i trgovcima. Litar mlijeka ce uvijek biti litar, ali je nama potrosacima tesko pratiti sve ostale proizvode. Pored toga danasnji potrosac ima puno toga na sta obraca paznju kao sto je recimo sadrzaj secera, nezdrave masnoce, raznih stetnih sastojaka u odredjenom proizvodu.

Photo credit 1

2 odgovora na “Kako se sakrivaju poskupljenja u manjim pakovanjima”

  1. Hvala Gogo. Treba uvek obratiti paznju. Primetila sam to. Moja kazna je da ne kupujem te proizvode. Vredja inteligenciju potrosaca. Kao da ti neko zavuce ruku u dzep. Jos lepsi primer je cokolada Ritter. Pise da je na snizenju a ono smanjena gramaza. E pa hvala, necu to.

Komentari su onemogućeni.