12068647_10153596597954647_4575108883421928820_o (1)

Juce su Danci jos jednom sokirali svijet na njima svojstven nacin, bez obzira na to sta drugi misle o tome i uprkos osudama koje su putem socijalnih medija stizale iz cijelog svijeta. Ponovilo se seciranje zivotinje ovog puta mladog lava na sceni u Odense Zooloskom vrtu pred mnogobrojnom publikom medju kojom je bio i veliki broj skolske djece koja su ove sedmice na jesenjem raspustu. Seciranje je imalo poucan i obrazovni karakter, a iako to mozda ne zvuci kao nesto zabavno, djeca su sa velikim interesovanjem posmatrala sve, postavljala pitanja i mislila da je bilo interesantno.

Danci inace imaju u svojoj kulturi malo drugaciji pristup nekim temama i stvarima koje su sastavni dio zivota, a o kojima se mozda u drugim kulturama uopste ne govori pred djecom kao na primjer smrt, pa je tako normalno da djeca prisustvuju sahranama, a u nekim skolama u sklopu nastave djeca posjecuju na primjer krematorijume.

Bio jednom jedan Marius

Marius-the-giraffe-who-was-killed-by-Copenhagen-Zoo-despite-offers-to-re-home

U Zooloskom vrtu u Kopenhagenu je prosle godine uspavana mlada zirafa imena Marius stara nepune dvije godina, a seciranje je obavljeno pred publikom, posjetiocima Zooloskog vrta medju kojima je bilo najvise djece predskolskog i skolskog uzrasta. Nakon toga dijelovi zirafe su baceni lavovima kao hrana. Ovaj dogadjaj je izazvao toliko ljutitih komentara, a direktor Zooloskog vrta je dobijao cak i prijetece e-mails iz cijelog svijeta. Nakon nekog vremena Marius je zaboravljen pred najezdom novih senzacija sve do prije nekoliko dana kada je Zooloski vrt u Odenseu najavio seciranje mladog devetomjesecnog lava.

Najava je izazvala toliko reakcija u cijelom svijetu, samo seciranje koje je obavljeno juce okupilo je ogroman broj posjetilaca, a vise od stotinu novinara iz cijelog svijeta, medju njima i onih iz najvecih svjetskih medija kao Associated Press i BBC prisustvovalo je ovom za mnoge ljude neobicnom dogadjaju. Jedan engleski novinar je dosao sa svojom malom kcerkom da bi vidio njenu reakciju na sam cin seciranja.

Putem socijalnih medija sirom svijeta kruzila je peticija da se zaustavi dogadjaj, a potpisalo ju je preko 130 000 ljudi.

Sam mladi lav je uspavan ranije i cuvan u zamrzivacu, a juce su prisutni mogli vidjeti kako izgledaju njegovi organi. Ovoga puta se bilo mnogo pazljivije, pa mladi lav nije dobio ime kao sto je to bio slucaj sa Mariusom prosle godine kada je gotovo vladala zalost za njim sirom zemlje.

Vecina zooloskih vrtova dolazi u situaciju da su iz odredjenih razloga prinudjeni rjesavati se jednog broja zivotinja. To nije nista neobicno i to rade i drugi samo sto se o tome ne obavjestava javnost kao sto je to ovoga puta slucaj u Danskoj. Razlozi mogu biti razni od bolesti, starosti ili zbog nedostatka prostora. Razlog moze biti i genetika, pa se tako pravi mjesto za genetski bolju zivotinju. U slucaju Marius, umjesto njega mjesto je dobila mlada zirafa sa jako rijetkim genima.

Da je Marius bio u prirodi u tim godinama bi napustio svoje roditelje i bio mozda isto tako plijen nekog lava, rekli su iz uprave Zooloskog vrta tom prilikom. Takodje se navodi kako je za hranu zivotinja u zooloskim vrtovima godisnje potrebno na tone pilica, krava, svinja i ostale hrane zivotinjskog porijekla. O tim zivotinjama ne cujemo nikada.

Zivotinjama koje zive u zooloskom vrtu je oduzeto mnogo toga prirodnog kao to da se ne moraju snalaziti za hranu, ne vreba ih opasnost od drugih zivotinja, ali im se ne oduzima mogucnost da imaju mlade, pa se na taj nacin cesto u situaciji da zooloski vrtovi imaju visak zivotinja. Na evropskom nivou postoji baza podataka u koju se unose zivotinje koje su visak, pa se tako mogu javiti zooloski vrtovi koji imaju potrebu za odredjenem zivotinjom.

Ako zelite, mozete pogledati kako je secirana zirafa Marius ovdje.

Da li je po vasem misljenju ovo javno seciranje u redu ili ne? Da li mislite da djeca treba da prisustvuju ovakvom dogadjaju ili ne?

Photo kredit 1- Facebook

7 odgovora na “Kako su Danci jos jednom sokirali svijet”

    1. Ovde ću da dodam link za članak koji sam danas natrčala. Možda ga ranije ne bih ni pogledala, ali obzirom da si me zainteresovala za život u Danskoj, pročitala sam ga. Ono što piše je dodatno potvrdilo tvoje reči da su deca u Danskoj srećna i zadovoljna. ♥

      http://www.dnevni.rs/magazin/porodica-i-deca/18880-danci-decu-odgajaju-na-totalno-razlicit-nacin-od-nas-i-zato-su-najsretnija-nacija-na-svetu?utm_source=natabanu&utm_medium=widget&utm_campaign=right

  1. Uvijek su mi bile zanimljive te kulturalne razlike i kako se neki sokiraju sa necim sto kod njih nije uobicajeno…primjer -Nijemci i njihova porodicna golotinja ( i ‘ispustanje gasova’) je ovdje totalno tabu. Ovdje – Uporno nametanje ideje Santa claus (laganje djeci) cak do te mjere da se apeliraju roditelji na medijima da ne prave ‘diskriminaciju’ kupovinom skupih poklona…jer djeca medjusobno pricaju sta im je Deda mraz donio, pa se siromasnija djeca osjecaju bezvrijedno??? Ludilo..
    Zivot i smrt su nerazdvojni i sastavni dio svakodnevnice. Ipak mislim da suvise mala djeca, koja ne mogu konceptirati odredjene ideje, treba da budu postedjena.

  2. Meni bi bilo logicno da je secirana domača zivotinja, i da se pritom prica o prirodnoj hrani i koliko vremenski treba jednom jagnjetu, prasetu ili teletu da poraste da bi ga mi jeli, itd. Koliko sam ja skapirala to je bio jedan javni cas veterine i potom su zivotinje u vrtu nahranjene ali deca nisu probala meso od zirafe i lava. Ovo ce izroditi u buducnosti mozda nekoliko vrhunskih veterinara ili kojeg medicinara ali neku vecu polzu zaista ja ne vidim iako nisam sokirana jer Evropa evoluira i jedan od pravaca jeste da naucimo kako da se snadjemo bez supermarketa. Mozda oni vide iza okuke nasih dana…

Komentari su onemogućeni.