14323_735419463214146_263757742914974326_n

Prema izvjestaju udruzenja Sugar Confectionary Europe Danci su skoro na samom vrhu ljestvice prema tome koliko bombona pojedu godisnje. Brojka iznosi ni vise ni manje nego 8,18 kilograma po glavi stanovnika godisnje. Radi se samo o bombonima, znaci bez drugih vrsta slatkisa. Prvi na listi su Finci sa 8,33 kg po stanovniku.

Neke od zemalja sa vrha i neke sa dna ljestvice:

 • Finska: 8,33 kg
 • Danska: 8,18
 • Rusija: 7,38
 • Svedska: 7,31
 • Belgija: 5,70
 • Italija: 2,12
 • Grcka: 2,06
 • Madjarska: 2,06
 • Rumunija: 1,69
 • Turska: 0,78

6673797-bland-selv

Evropski prosjek je 3,91 kg po stanovniku sto znaci da Danci pojedu duplo vise nego prosjecno. Objasnjenja za ovaj neslavni rekord ima vise. U Danskoj bombone jedu podjednako i djeca i odrasli, dok statistika pokazuje da u juznijim dijelovima Evrope odrasli vise jedu kolace i druge poslastice, a bombone vise jedu samo djeca.

Druga statistika pokazuje da je u Danskoj posljednjih godina opala potrosnja slatkih gaziranih sokova i cokolade dijelom zbog ekonomske krize. Na osnovu ovoga glavni krivac za pojedene kilograme bombona je cuveno dansko HYGGE {Sta je hygge?}. Kad Danci imaju tzv. hygge trenutke, cesto je i zdjela bombona na stolu, posebno u mracnim zimskim danima gdje slatkisi prividno popravljaju raspolozenje kod mnogih, bomboni na vagu se kupuju i u svakom bioskopu, a mnoge trgovine imaju snizenja na bombone na vagu petkom kako bi se mogli pripremiti za vikend – hygge.

Danska ima i veliki broj bombon-butika u kojima se prodaju samo bomboni. Zadrzan je i veliki broj radnjica koje proizvode rucno radjene bombone po starim metodama. Bomboni nisu nimalo jeftini u Danskoj, jer je porez na hranu i posebno na slatkise visok. Porez na hranu je daleko nizi u Njemackoj, a tako i na slatkise, pa se mnogi Danci odlucuju ponekad otici u nabavku u Njemacku, posebno za kupovinu bombona, slatkisa, sokova, piva i ostalog gdje se cak i danski proizvodi mogu kupiti po nizim cijenama. Nevjerovatno, ali istinito. Ako bi se i ta kolicina bombona racunala u ovoj statistici, mislim da bi cifra 8,18 kg bila i visa.

DSC_00261

Ako je tacno da slatke stvari mogu popraviti raspolozenje, s obzirom na ovu kolicinu bombona i ne cudi da su Danci najsretniji na svijetu.

PROCITAJ TAKODJE Danci – najsretniji ljudi na svijetu

Photo kredit 2

2 odgovora na “Ko jede najvise bombona”

 1. Meni se cini da kod nas ni djeca ne jedu bombone vec ostale vrste slatkisa. Znam da kad dobijemo paketice za Novu Godinu zadnje sto ostane su bomboni tj njih jos uvijek imamo a ostalo smo sve pojeli. Pored toga kod nas su bomboni veoma jeftini ali nekako nemamo naviku da ih kupujemo.

Komentari su onemogućeni.