Kopenhagen u bozicnom ruhu

photo 4

Cijela Danska je okicena bozicnim nakitom vec odavno, ali to nigdje ne izgleda tako sjajno i bljestavo kao u Kopenhagenu. Ipak najbljestavije je na trgu Kongens Nytorv koji postoji jos od 1670. godine, a na njemu se nalaze prekrasne palace, Kraljevski Teatar, hotel D’ Angleterre, Magasin Du Nord robna kuca nastala u nekadasnjem hotelu Du Nord 1886. godine, danas najveca robna kuca u Danskoj. 

U ovo vrijeme prije Bozica tradicionalno se jedu “æbleskiver” stara bozicna poslastica, koja se pece u tavi sa okruglim rupama u koje se stavlja tijesto slicno tijestu za palacinke. U stara vremena su u to dodavali i ploske jabuka, a danas se jedu servirane sa marmeladom i secerom u prahu.

photo 5-3

{Æbleskiver}

photo 1-3

photo 2

photo 1-4

{Hotel D’ Angleterre}

photo 1-5

{Robna kuca Magasin du Nord}

photo 3-3

{Nakicena ogoljela stabla}

photo 3-2

{Setacka ulica}

photo 4-1

photo 4-2

{Prodavac bozicnih jelki}

photo 5-2

Bozicna drvca se uzgajaju kako za potrebe danskog, tako i potrebe stranog trzista i veoma su unosan posao, a u toku cijelog decembra se mogu kupiti na mnogim mjestima svuda po Danskoj.

Vise o Bozicu o Danskoj mozete procitati na sljedecim linkovima:

1. Bozic u Danskoj

2. Bozicne zabave

11 odgovora na “Kopenhagen u bozicnom ruhu”

  1. Bila sam prosli vikend u Kopenhagenu i zaista izgleda fantasticno u ovo predbozicno doba. Prelijepo dekorisano sa puno maste i elegancije.

  2. Super izgleda! Jesu na drugoj slici Waffle? Ako išta, volim 12. mj. zbog puno slastica ;o)!

  3. Volim ovo vrijeme Adventa a posebno vidjeti kako je to u meni dalekim gradovima kao što je Kopenhagen, grad je lijep, a posebno me mame tradicionalne poslastice, baš dobro izgledaju !

Komentari su onemogućeni.