IMG_0307

Nedaleko od moje ulice smjestena je botanicka basta osnovana 1949. godine u svrhu botanickog obrazovanja ali je ostala do danasnjeg dana, ljepsa i bogatija, uvijek drugacija, prepuna lijepih detalja i inspiracije. Danas je botanicka basta zelena povrsina za odmor i setnju, ali je opstina i dalje koristi kao mjesto na koje mogu dolaziti  skolska djeca na casove u prirodi ili djeca iz vrtica u poucnu igru. Smjenjuju se kroz bastu godisnja doba, ali je basta jednako lijepa u svakom od njih. Kazu da je u njoj zasadjeno 9 000 razlicitih biljaka, od egzoticnih cvjetova, cudesnog mamutskog lisca, starih sorta mirisnih ruza, georgina, breza i sta sve ne.

Ono sto fascinira je da je basta uredjena tako da veliki dio godine ima rascvjetanog cvijeca od ranog proljecnog do kasnog jesenjeg. U basti i rastinju koje vodi porijeklo iz mnogih krajeva svijeta se moze uzivati tokom svakog dana i besplatno, a ulaz se placa samo u slucaju organizovanog obilaska sa strucnim licem koji ce posjetioce upoznati sa rastinjem.

IMG_0303

IMG_0309

IMG_0301

IMG_0308

Zelim vam ugodan i lijep jesenji vikend!

Jedan komentar na “Kroz botanicku bastu”

  1. Jako lijepa basta,… milina prosetati kroz nju, I kao sto kazes vjerujem da je podjedanko lijepa u svakom godisnjem dobu!

Komentari su onemogućeni.