Jedemo li wasabi ili kopiju?

Wasabi

Wasabi je korijen koji se uzgaja u Japanu i to u samo nekoliko oblasti, jer uzgoj zahtijeva dosta vode i stalnu temperaturu izmedju 12 i 14 stepeni, a osim u Japanu uspijeva i u jednoj oblasti istocnog dijela Sibira. Zato se moze i pretpostaviti zasto mu je cijena  visoka, a krece se  od 160 do 200 dolara za kilogram. Osim toga raste i veoma sporo. Wasabi ponekad nazivaju i japanski hren, jer donekle podsjeca na hren, a postao je popularan uporedo sa tim kako je rasla popularnost sushija s kojim se najcesce konzumira u obliku wasabi paste. Volimo ga i u razlicitim produktima za grickanje kao sto su ovi kikiriki sa fotografija prevuceni “wasabijem”. Ali, kako onda tako skup proizvod nalazimo svuda? Kad smo vec kod hrena, evo i kako. Industrija se jednostavno pobrinula za to i umjesto wasabija u vecini proizvoda koristi sasvim mali udio ili ga sasvim zamjenjuje hrenom, senfom i dodatkom vjestackih zelenih boja. Sve sto je proizvedeno van granica Japana je upitno koliko wasabija sadrzi. Znaci nasa wasabi pasta nije wasabi, wasabi prah koji se mijesa s vodom nije wasabi.

U Japanu se svjez wasabi {Eutrema wasabi} prodaje u posudama s vodom, renda specijalnim rendama pravljenim od riblje koze koje lice na krupni smirgl papir nakon cega se dobije svijetlo-zelena pasta koja je blaza od kopije wasabija koju mi poznajemo.  Wasabi se koristi kao dodatak mnogim jelima, narocito uz sashimi i sushi, servira se u najboljim restoranima, ali i u japanskim domovima kada rucak treba biti poseban.

wasabia-japonica

U Danskoj se moze nabaviti sadnica wasabija, citala sam da su rezultati veoma skromni, jer je wasabi jako tezak za uzgoj, ali se uvijek moze pokusati.

PROCITAJ TAKODJE Sticks'n'sushi

DSC_0530

Volite li wasabi ili to sto zovemo wasabi?

Photo kredit 2

Jedan komentar na “Jedemo li wasabi ili kopiju?”

Komentari su onemogućeni.